Соня Колтуклиева, 5gmedia.bgСоня Колтуклиева Снимка: фейсбукНа 1 април – именния

...
Соня Колтуклиева, 5gmedia.bgСоня Колтуклиева Снимка: фейсбукНа 1 април – именния
Коментари Харесай

Осем въпроса към Кирил Петков за меморандума с „Gemcorp“-защо ДАНС ще проверява пост-фактум


Соня Колтуклиева, 5gmedia.bg
Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук
На 1 април – именния ден на кабинета “Петков ”, министър-председателят гръмко разгласи:

Фирмата Gemcorp Capital, с която държавното управление подписа меморандум за вложения „ на стойност към 1 милиарда $ “, ще бъде проверявана от ДАНС. Причината за това е предходно присъединяване на свързани с Русия лица в нея, а задачата е да не се позволен „ съмнителни капитали у нас “.

ДАНС, нали?! Колко комфортно да се измъкнеш изсъхнал от водата! Какъв под паника ход да се направиш на анти-корупционер и бранител на националния интерес!

Защо ДАНС не е проверила авансово, а ще ревизира следварително?!

ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КИРИЛ ПЕТКОВ?

На коя дата се е състояло съвещанието на Министерски съвет, в чийто дневен ред е била заложена точката: разглеждане на план за меморандум с Gemcorp Capital и IP3 Corporation? Кой е бил вносителят?

Възложил ли е министър-председателят авансово координиране на текста за меморандума, с коя своя заповед и на кой орган е упълномощил правенето на плана?

Възложил ли е министър-председателят на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ДАР и други служби, които са на негово директно послушание, да проучат бъдещите вложители Gemcorp Capital и IP3 Corporation за произхода на капитите им? (Впрочем, фондът Gemcorp е стартирал с парите на съветския мултимилионер Алберт Авдолян.)

И в случай че не – за какво?

Става въпрос за най-голямата еднократна инвестиция в историята на България! Тя е съвсем колкото цената ( 1.036 милиарда евро) на всичките директни вложения в страната за 2021 година!

Чия рекомендация се е оказала по-важна от мнението на българските служби? На дипломат Херо Мустафа, която е била на вечерята на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов с представители на Gemcorp през февруари 2022 година във Вашингтон; на Атанас Бостанджиев, обвързван с съветската ВТБ капитал и с КТБ; на “колеги от американското посолство ”, както споделя вицепремиерът Асен Василев?

Потърсено ли е мнението на Българска народна банка по линия на междубанковия продан за финансовото положение на Gemcorp и IP3 Corporation и за съответните банкови референции на двете компании?

Има ли импортирани мнения във връзка на плана за меморандум – от кои министри и какво съдържат те?

Получил ли е министърът на енергетиката Александър Николов мандат за подписването на меморандума на 23 март 2022 година? С кое решение на Министерски съвет, от коя дата?

С какви пълномощия и къде са разказани те?

Кои министерства и държавни служби са взели участие в съгласуването на текстовете и изискванията на меморандума; какви са отговорностите на България по него и какви биха били последствията и неустойките за неизпълнението му?

Някой регистрира ли в този момент заплахата да настъпят отрицателни последствия за България по реда на Вашингтонската конвенция за отбрана на вложенията, в случай че Gemcorp Capital и IP3 Corporation се извърнат към Международния център за споразумяване на капиталови разногласия ICSID на следното съображение: към Gemcorp Capital и IP3 Corporation са поети задължения за вложения, които не са се случили по метода, по който двете компании са очаквали след подписването на меморандума с българското държавно управление?

Практиката на Международния трибунал във Вашингтон е следната: всяко заричане, когато е направено от формален представител на една страна, се смята за стихотворец ангажимент. Това конкретизиране е към коментаторите, които се пробват да неглижират меморандума, тъй като не бил контракт.

Gemcorp Capital и IP3 Corporation може да претендират за обезщетения, за обезщетение за нанесени репутационни вреди, за компенсации поради отклонените средства – над 1 милиард $ – от други планове, които са могли да им донесат облаги.

Такова държание, като това на Кирил Петков, не се толерира, санкционира се! България, може би, ще се озове като ответник в развой за няколко стотин милиона долара…

П.П. Според двама министри от кабинета “Петков ”, съгласувателна процедура в Министерски съвет по меморандума не е провеждана.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР