Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че

...
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че
Коментари Харесай

Сол или сол

Солта е най-простата фалшификация. Дотолкова сме привикнали с нея, че прибавянето й в главните ястия въобще не предстои на разискване. В магазина нормално сграбчваме първият изпречил се пред очите ни пакет – нали е все сол. Само че, разлика сред сол и сол има.

Сол назоваваме натриевият хлорид – най-важният минерал за нашия организъм. Това, че редовно злоупотребяваме с него и по този начин си си докарваме здравословни проблеми е към този момент различен въпрос. Много хубаво не е на хубаво, както е споделил народа. Но природата е била загрижена най-много да не изпитваме дефицит на сол и се е подсигурила с един доста простоват трик – хората имат специфичен вкусов рецептор за солено. Сигурно ще ви е любопитно да научите, че същия рецептор имат единствено всеядните и тревопасните животни, при хищниците той просто не е необходим – в месото има задоволително натриев хлорид.

Това е повода да изпитваме наслаждение, когато похапваме солено. И в случай че послушаме апелите на някои диетолози, да изключим напълно солта от менюто си, значи освен да застрашим здравето си, само че и напълно безусловно да ядем безвкусна храна. Това, с което обаче би трябвало да внимаваме е какъв брой и каква сол ядем. Различните типове сол се разграничават както по своя генезис, по този начин и по състава си:

Каменната сол е най-чистата сол, която съществува в природата, тъй като се състои от близо 99% натриев хлорид. В случая обаче чиста напълно не значи потребна, тъй като не съдържа никакви други скъпи субстанции.

Морската сол, за разлика от каменната, съдържа над 80 химични детайла. В нея натриевият хлорид е не повече от 94 %, а останалите субстанции като естествена йод, калии, калции, цинк и манган укрепват имунната система, сърцето и костите. Предпочитана е от последователите на естественото и здравословното хранене.

Под етикета елементарна готварска сол се крие рафинирана каменна или морска сол. В резултат на това тя съдържа съвсем 100 % натриев хлорид. А добавеният за попиване на влагата алуминий напълно не усилва биологичната й полезност.

Диетична сол е примес от калиев хлорид и натриев хлорид. Тъй като калият е натурален антагонист на натрият този артикул се предлага на хора, които редовно са прекалявали с готварска сол и здравето им е към този момент разтърсено. Калиевият хлорид обаче не трябва да се приема независимо като фалшификация, тъй като има мощен обезводняващ резултат и в огромни дози е може да бъде рисков.

Кафявата и розовата сол дължат цвета си на примесите от желязо, йод и сероводород. Това ги прави изключително потребни, само че би трябвало да се примирите със характерния им усет – в случай че доминира желязото той е леко железен, а сярата има очебийно „ яйчен мирис ”. Това обаче са дребни неудобства спрямо уравновесеното количество натриев хлорид и минералното благосъстояние на продукта.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР