Солидаризирам се с декларацията на Министерството на външните работи на

...
Солидаризирам се с декларацията на Министерството на външните работи на
Коментари Харесай

Проф. Чуков за ударите срещу хутите: Да се направи всичко възможно да не се дестабилизира региона

Солидаризирам се с декларацията на Министерството на външните работи на Саудитска арабия, че би трябвало да се направи всичко допустимо да се успокоят пристрастеностите и да не се дестабилизира района. Това съобщи в " Денят стартира " на Българска национална телевизия арабистът проф. Владимир Чуков, откакто Съединени американски щати и Англия започнаха офанзиви против йеменските бунтовници хути.

" Русия незабавно е поискала незабавно привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на тези удари. Може би напрежението на интернационалната сигурност е към този момент налице ", сподели той.

Проф. Чуков напомни, че са осъществени най-малко 27 офанзиви от страна на бунтовниците хути, подкрепяни от Иран против търговски кораби в Червено море от ноември на предходната година. Регионът е стратегически, тъй като през Баб ел Мандеб, именуван още Бабелмандебски пролив, в югоизточния завършек на Червено море, който го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан дневно се чака да минават близо 60 кораба.
" А годишно от там минават 21 000 кораба, това е повече от 15% от международната търговия ", уточни Чуков.
 
Проф. Чуков напомни, че нееднократно хутите и респективно Иран са предупреждавани да спрат нападенията против кораби в Червено море. " Капката " съгласно думите му е било ново нахлуване на йеменските бунтовници, за което стана ясно през вчерашния ден.

" Иранците отвлякоха американски танкер, което явно е нагнетило пристрастеностите. Това са предупредителни удари, единствено военни цели са целта, нападат се радари, хранилища, дронове. Но хутите не могат да бъдат спрени единствено с въздушни офанзиви. Трябва да се върнем през 2015 година, когато стартира гражданската войва в Йемен. Очевидно тогава интернационалната общественост и в частност Съединени американски щати не обърнаха внимание на това, което се случва в Йемен. През 2018 година имаше подписано Стокхолмско съглашение сред законното йеменско държавно управление, което сега има за седалище Аден и респективно превратаджийте хути. Бунтовниците трябваше да съблюдават съглашението, съгласно което Худейда, главната военноморска база на хутите, да остане безпристрастен град, да бъде под опеката на Организация на обединените нации. Хутите не го съблюдаваха и тогава някогашният американски президент Доналд Тръмп не обърна задоволително внимание ", изясни арабистът.
Експертът разяснява и ситуацията в тази обстановка на пленените българи от отвлечения от хутите транспортен съд " Галакси лийдър ".
" Много ми се желае нашите момчета да се завърнат, само че ме е боязън, че с новата обстановка нещата ще се усложнят. Непредвидимо е по какъв начин ще се развият събитията в района ", акцентира той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР