Соларната сонда Паркър навлезе в атмосферата на Слънцето и така

...
Соларната сонда Паркър навлезе в атмосферата на Слънцето и така
Коментари Харесай

Невероятно! Как корабът на НАСА докосна Слънцето

Соларната сонда " Паркър " навлезе в атмосферата на Слънцето и по този начин сложи нова страница в галактическата история на света. Корабът на НАСА пътува в Космоса повече от три години, приближавайки се последователно до нашата звезда, с цел да научи повече за произхода на слънчевия вятър.

Космическият уред прелетя през короната на Слънцето, горната атмосфера на звездата, вземайки проби от частици и магнитни полета там. От НАСА нарекоха значимото събитие " великански скок за науката за Слънцето ". Тъй като слънчевата интензивност има огромен резултат върху живота на Земята, от генериране на полярни сияния до застрашаваща инфраструктура като спътници, учените желаят да знаят повече за Слънцето и да вършат по-добри прогнози за галактическото време.

Наблюденията демонстрират, че галактическият транспортен съд е съумял да влезе в слънчевата атмосфера, или короната, за пръв път след няколко несполучливи опита по-рано през годината.

" Докосването на Слънцето от слънчевата сонда " ​Паркър " е популярен миг за науката за Слънцето и в действителност незабравим героизъм ", посочи Томас Зурбухен от дирекция " Научни задачи " на НАСА. " Това значимо събитие освен ни дава по-задълбочени прозрения за еволюцията на Слънцето и неговото влияние върху нашата Слънчева система, само че по този начин ще научим и повече за останалите звезди ", добави Зурбухен.

Тъй като сондата продължава да лети спираловидно към Слънцето, тя в последна сметка ще се приближи до 8,86 слънчеви радиуса от повърхността. Следващото <210> прехвръкване по-близо до нашата звезда е планувано за януари 2022 година и евентуално ще води " Паркър " още веднъж в короната.



Слънчевата сонда " Паркър " беше изстреляна през 2018 година и стартира да обикаля все по-близо и по-близо до Слънцето. Учените, в това число и астрофизикът, на който е кръстен галактическият транспортен съд - Юджийн Паркър, желаят да отговорят на фундаментални въпроси за слънчевия вятър.

Короната на Слънцето е доста по-гореща от действителната повърхнина на звездата и галактическият транспортен съд може да даде визия за какво това е по този начин. Короната е 1 000 000 градуса по Келвин (999 982.2 градуса по Целзий) в най-горещата си точка, до момента в който повърхността е към 6000 келвина (5726.7 градуса по Целзий).

Сондата към този момент разкри изненадващи находки за Слънцето, в това число откриването през 2019 година на магнитни зигзагообразни структури в слънчевия вятър, наречени превключвания. Сега, с помощта на последния непосредствен метод на „ Паркър “ към Слънцето, галактическият транспортен съд оказа помощ на учените да дефинират, че тези превключвания произлизат от слънчевата повърхнина.

Сондата тежи към 7000 кг, има размерите на дребен автомобил и е предпазена с карбонова ризница с дебелина съвсем дванадесет сантиметра. Трябва да издържи на повече топлота и радиация, в сравнение с която и да е друга ракета преди нея. Планира се задачата да продължи до 2025 година и до тогава тя би трябвало да отговори на два съществени въпроса: Защо атмосферата на Слънцето става толкоз по-гореща, колкото повече се отдалечавате от звездата? Повърхността е гореща единствено 5500 градуса, до момента в който в короната температурата доближава до 5,6 милиона градуса. И до през днешния ден откривателите не знаят за какво това е по този начин.

Свързани вести НАСА показа 10 претенденти за задача до Луната ВИДЕО "Армагедон " онлайн: НАСА изстреля ракета на SpaceX против метеорит ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР