Софтуерната индустрия е отчела ръст от близо 20% за изминалата

...
Софтуерната индустрия е отчела ръст от близо 20% за изминалата
Коментари Харесай

Софтуерната индустрия дава работа на 27 000 души в България

Софтуерната промишленост е отчела растеж от близо 20% за миналата 2017 година, а оперативните доходи на фирмите в сектора са достигнали 2,54 милиарда лв. или двойно повече от оборотът им 5 години по-рано. Това демонстрират Барометърът за положението на софтуерната промишленост, направен от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Като дял от брутния вътрешен артикул (БВП) промишлеността се равнява на 2,6 на 100 от стопанската система на страната, а нарастването сред 2012 и 2017 година е в границите на 73 на 100.

В бранша сега работят повече от 27 хиляди души, като техният брой е повишен с 15 на 100 през предходната година. " В тези числа не са включени експертите, които работят в другите браншове като банковия бранш, телекомуникации и така нататък ", показват от асоциацията.

През последните 5 години работните места в бранша са скочили с 93,7 на 100 или съвсем 2 пъти с общо 13 233 позиции.

За идната 2019 година всяка втора софтуерна компания с бизнес на българския пазар чака да усили растежа си с сред 25 и 50 на 100. Очакванията за сектора като цяло обаче са за растеж от не повече от 10% поради дефицита на фрагменти.

Според друго изследване на БАСКОМ близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали в родината си, а 21% от тях се двоумят дали да го създадат.

Това сочи анкета, извършена измежду 4000 наши сънародници, живеещи в над 70 страни. Една трета от интервюираните споделят, че главната им мотивация да се завърнат е опцията за развиване.

" На фона на тези благоприятни условия, близо 60% от интервюираните декларират, че биха работили в българската ИТ промишленост, само че единствено 20% имат нужната подготовка ", посоват от асоциацията. Според Барометъра всеки пети ангажиран в промишлеността не е ИТ експерт.

Проучването на БАСКОМ демонстрира, че две трети от всички интервюирани, които биха се завърнали, са с висше обучение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР