Софтуерът, написан на COBOL, все още се използва широко, по-специално

...
Софтуерът, написан на COBOL, все още се използва широко, по-специално
Коментари Харесай

Безплатен компилатор решава драмата с COBOL


Софтуерът, написан на COBOL, към момента се употребява необятно, по-специално в региона на счетоводството и финансите (снимка: CC0 Public Domain)

Не е загадка, че стратегии, написани на античният език за програмиране COBOL, към момента управляват всички пари на света. Проблемът е, че експертите по този език понижават – множеството се пенсионери, а нови фрагменти с умения по COBOL промишлеността на отглежда. Едно ново решение може да предотврати очертаващата се рецесия.

Създателите на безплатния компилатор оповестиха, че планът е изцяло подготвен за потребление в индустриални системи. Пътят до тази цел им лиши 20 години. Самият COBOL е 65-годишен език за програмиране и стратегии на него към момента се употребяват необятно, изключително във финансите.

Инструмент за унищожаване на зависимостта от COBOL

Проектът GnuCOBOL, свободно наличен компилатор на езика за програмиране COBOL (COmmon Business-Oriented Language), доближи нов стадий на развиване. Според създателите на плана, занапред нататък той може да се употребява в индустриални системи, където може да се окаже не по-лош от платените си аналози.

GnuCOBOL е по-скоро инструмент, който разрешава на фирмите да се освободят от зависимостта си от COBOL, един от най-старите езици за програмиране в света. COBOL е роден преди 65 години и е надживял няколко от своите разработчици. Сегашното потомство програмисти не се интересува от него, вследствие на което има все по-малко експерти, които се ориентират в този език, и те са в преклонна възраст.

Основното умеене на GnuCOBOL е преводът на стратегия, написана на COBOL, на езика C за по-нататъшно компилиране благодарение на C компилатора, който съгласно рейтинга на Tiobe е в топ 5 на най-популярните в света и остава там от доста години. COBOL е на 20-ия ред в тази ранглиста и то единствено тъй като доста компании по света в този момент са заети да придвижват своя COBOL програмен продукт на по-модерни езици.

Светът осъзна зависимостта си от COBOL при започване на 2020 година, когато се оказа, че забележителна част от обществения и държавен програмен продукт е написан на този език. IBM се опита да започва курсове за преподаване на COBOL, само че начинанието ѝ не реализира международен триумф.

20 дълги години

Отне 20 години на разработчиците да основат GnuCOBOL за потребление освен за персонални цели, само че и за предприятия. И не може да се каже, че планът оттук нататък ще се развива бързо – тъкмо противоположното, новите актуализации за GnuCOBOL може да не бъдат пуснати с години.

В момента най-новата версия на GnuCOBOL, налична на формалния уеб страница на плана, има показател 3.2 и дата на стартиране 28 юли 2023 година А предходната версия, номерирана с 3.1.2, е пусната на края на декември 2020 година
още по темата
Разработчиците смятат за преимущество на своя план неговата крос-платформеност – този компилатор може да се употребява под Windows, macOS, Linux, Android, BSD и други операционни системи. Те се концентрират и върху поддръжката на 19 „ диалекта ” на езика COBOL – техният огромен брой, апропо, също повлия на внезапното понижаване на известността на този език за програмиране след появяването на по-модерни и мощни езици като C и C++.

Разработчиците особено означават, че фирмите от ден на ден внедряват GnuCOBOL и постоянно стартират да го употребяват вместо търговски аналози. Те дават образци с компилатора на Micro Focus и решението на френското министерство на финансите да се откаже от остарелия мейнфрейм с операционна система GCOS (General Comprehensive Operating System), която се появи в средата на 20 век, в интерес на по-модерно решение с GnuCOBOL.

Време е COBOL да се пенсионира

Човечеството зависи от COBOL повече, в сравнение с осъзнава. Според статистика на IBM, до края на 2022 година в международен мащаб са се употребявали почти 800 милиарда реда COBOL код. А в края на 2023 година всеки ден по света банкови транзакции на стойност трилиони щатски долари са обработвани от стратегии, написани на античния език COBOL.

С течение на времето броят на хората, които познават COBOL, понижава и това става все по-голям проблем. Компаниите прекарват повече време в търсене на способен програмист и колкото по-дефицитен е експертът, толкоз повече би трябвало да му се заплати, което води до спомагателни разноски за бизнеса.

В резултат на това се появяват от ден на ден помощни стратегии, които трансформират COBOL в нещо от предишното – една от тях е основана от IBM, компания, която се опита да съживи COBOL и да му даде втори живот. През август 2023 година тя сподели на света най-новия инструмент Watsonx Code Assistant за автоматизирано конвертиране на COBOL код в Java код. Този език е доста обичан от и е измежду топ 5 на най-популярните в света дружно с Python, C, C++ и C#.

IBM не се ограничи единствено до „ проявление на мускули ” – откакто показва Watsonx Code Assistant, компанията незабавно стартира да го предлага на частни компании, предприятия с държавно присъединяване и непосредствено на държавни организации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР