Софийският университет винаги се е стремял да не вдига таксите,

...
Софийският университет винаги се е стремял да не вдига таксите,
Коментари Харесай

Отпадането таксите за държавна поръчка за университетите не е обсъждано с ректорите

Софийският университет постоянно се е стремял да не подвига таксите, давайки си сметка, че някои студенти са от региони, където има безработица и компликации. Отпадането на таксите за държавна поръчка обаче не е обсъждано авансово с ректорите . Това съобщи пред БНР ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски проф. Георги Вълчев.

Той акцентира, че е провел диалог по тематиката с множеството си сътрудници и те са били сюрпризирани. По думите му всяка една концепция, в случай че не бъде комуникирана вярно и премислена като технология, основава повече проблеми .

Вълчев уточни, че сега тече събирането на втората част от таксите за съответната образователна година. Те няма по какъв начин да не се внесат, защото към момента няма нормативен документ. Това основава напрежение измежду студентите, тъй като посланието към тях е: " Няма да плащате такси ", разясни той.

Според него, в случай че концепцията на ръководещите се осъществя ще стартира връщане на такси, което ще провокира безпорядък. Ректорът на СУ е безапелационен, че събирането на семестриалните такси няма по какъв начин да се спре.

По думите му отпадането на таксите за държавна поръчка е чисто политическо решение. Приемаме, че в случай че се върви по бързата писта, решението ще стане справедлив факт след два месеца. Казва се, че до два месеца след него ние ще бъдем обезщетени със средства. Това значи едвам края на летния учебен срок. Ще бъдем лишени от финансов запас, който е витално значим, в случай че спрем да събираме такси, добави той.

Според Вълчев в държавният план няма планувани средства за унищожаване на таксите и поемането им от страната. Няма по какъв начин да решаваш проблемите в образованието на парче, сподели още той.
 Отпадат таксите за държавна поръчка за университетите
Отпадат таксите за държавна поръчка за университетите

Разходите за образование ще се обезпечават от държавата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР