Софийският университет Свети Климент Охридски бе домакин на инициативата Присъедини

...
Софийският университет Свети Климент Охридски бе домакин на инициативата Присъедини
Коментари Харесай

Хриси Гутева и Георги Кабаков запознаха студенти на СУ със съдийството

Софийският университет " Свети Климент Охридски " бе хазаин на самодейността " Присъедини се към Съдийското семейство ", специфични посетители на която бяха ръководителят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Давид Фернандес Борбалан, както и двама от водещите ни рефери - Георги Кабаков и Християна Гутева. Събитието бе проведено от някогашния първокласен съдия и сегашен профeсор в СУ Георги Игнатов, а на него участваха още основният управител на Семеен кодекс Стоян Алексиев, както и ръководителят на реферите в Зона София - Венцислав Гаврилов. Това е първо събитие от акцията, която ще продължи и по-нататък в идващите месеци.

Срещата, която продължи повече от час, мина при голям интерес в 65-а публика на СУ и бе посетена от над 100 студенти от разнообразни катедри на Алма матер. Самата лекция беше открита и ръководена от някогашния арбитър от Първа лига професор Георги Игнатов, който сега е учител в Софийския университет и старши треньор на футболния тим на образователното заведение.

В началото на събитието думата получи Давид Фернандес Борбалан, който приветства аудиторията с думите: " Искам да изкажа специфичните си благодарности към Софийския университет за топлото гостолюбие, което ни бе оказано. Още през цялото време, когато дойдох в България, желаех да организираме такава среща с младежи като вас, които може да бъдат запалени по съдийството. Целта на днешното събитие е да ви покажем човешката страна на реферите, да видите съдийството от друг ъгъл и да ви предоставим шанса вие самите да влезете в нашето семейство ".

Кабаков акцентира, че по време на непрекъснатите си пътувания зад граница е забелязал, че искащите да ставата съдии понижават и това не е български проблем, а международна наклонност. Той разказа своя път до тук, започвайки от 2001-а година. От 2007-а досега има 215 в Първа лига, 6 в групите на Шампионската лига, 12 в Лига Европа, три в групите на Лигата на конференциите. След това изясни, че е почнал да се занимава със съдийство поради дядо си, който е някогашен рефер.

Пловдивчанинът описа пред младежите и за всекидневието на съдията, тренировките и програмата, както и хранителен режим, който следва. Обясни по какъв начин ежемесечно се наблюдават физическите индикатори на тялото му, по какъв начин би трябвало всеки съдия да си прави самоанализ и по какъв начин се оправя със напрежението. Допълни най-после, че лишенията са неизменима част от съдийството и постоянно 8-годишната му щерка не го намира на фотосите на фамилните празници.

След това Кабаков си пожела планът " Присъедини се към Съдийското семейство " да се трансформира в дълготрайна самодейност, която да гостува и в други университети из цялата страна. Един от най-популярните родни арбитри срещна присъстващите студенти с другите стадии на своята кариера - от първите стъпки в специалността до достигането на най-високото равнище в европейския футбол. Кабаков обърна особено внимание на ежедневните тренировки, характерния хранителен режим и качествената физическа подготовка, с цел да бъдат реферите в оптимална форма по време на мачовете.

На въпрос дали е по-трудно да се управляват мачове в Европа от тези в България, топ-арбитърът сподели: " Различно е. има лесни мачове в Европа, има и сложни. Има лесни и в България, има и сложни ".

След него на сцената се качи Християна Гутева, която също описа за началото на своя професионален път. " Както всеки различен поминък, и този изисква доста труд и ограничения, само че всичко си заслужава. Обръщам се към всички девойки в залата - желая да знаете, че ние, дамите, имаме своето място в света на футбола ", обърна се Гутева към студентите, които й отвърнаха с овации.

Гутева, която неотдавна стана майка подсигурява, че двете обществени функции могат да се съчетават. " Аз съм и майка, и футболен арбитър. Да, мъчно е, само че може да се съчетае ", обърне се русокосата съдийка към младите девойки в залата, които не бяха по никакъв начин малко.

Тя описа за своя път от Габрово, акцентира по какъв начин никой в фамилията не е бил арбитър, само че е стимулирана да се развива в тази част от футбола от татко си и брат си.

" Съдийството обогатява. Все едно съм живяла два живота. Искам да кажа, че дамите имат място в мъжкия свят на футбола. Аз към този момент 17 години съм арбитър%, добави Гутева, която е и в интернационалната листа на ФИФА. У нас управлява мачове от Втора лига, а в Първа е четвърти арбитър, както и ВАР и асистент-ВАР.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР