Софийският университет „Св. Климент Охридски” навършва 130 години от създаването

...
Софийският университет „Св. Климент Охридски” навършва 130 години от създаването
Коментари Харесай

Софийският университет чества 130 г. от създаването си

Софийският университет „ Св. Климент Охридски” навършва 130 години от основаването си и означи своя патронен празник. По този случай университетският съвет на най-старото висше учебно заведение сервира цветя на паметника на своя патрон Св. Климент Охридски, а на гала, която се организира в Аулата, бяха наградени преподаватели и студенти за реализирани триумфи, съобщи БГНЕС.
„ Такъв е Софийският университет след 130 години развиване. Той е най-старият и максимален университет в България, предлагащ висококачествено обучение и даващ най-високи научни резултати. 130 години чества и българското висшето образование”, сподели по време на откриването на церемонията ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.
Той акцентира, че университетът се разполага в 18 здания, обгръща и голям брой факултети и 3 департамента, центрове и обслужващи звена, само че той е максимален не поради това, а поради обстоятелството, че той предлага образование в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски стратегии. В него получават образованието си 21 000 студенти във всички просветителни посоки, от които 1200 задгранични.
„ Софийският университет е университетът с основна писмен знак и за какво когато кажем университетът, всеки българин знае за кой университет приказваме. Ние се гордеем с това”, добави ректорът. Той посочи, че кулминационната точка на празненствата ще бъде на 08.12, която дата преди да стане празник на студентите, е била ден на патрона на висшето учебно заведение и това е рождената дата на университета. На 8.12.1988 година Народното събрание приема закон за превръщане на висшият педагогичен курс към първата мъжка гимназия във висше учебно заведение. Празникът ще бъде маркиран с концерт в Народния спектакъл.
„ Честването на 130 годишнината на СУ не може да бъде еднократен юбилеен акт. Той е част от цялостната активност за възвръщане на водещата роля на Софийския университет в публичния и културен живот на страната. Духовността е значима и нейното занемаряване за сметка на материалното води до тежки последици за развиването на индивида, междучовешките връзки и от там на цялото общество. Бездуховният човек колкото и да е обезпечен материално не е благополучен човек”, съобщи ректорът на университета.
Проф. Герджиков разяснява и напрежението, което провокира рекламния клип на студентската телевизия „ Алма Матер” като акцентира, че рецензията на обществеността и медиите и била основателна.
„ Естетиката и посланието му не подхождаха на университетския жанр, който обществото чака от университета. Ние одобряваме тази обективна рецензия и се извиняваме за позволената неточност. Тези повишени условия към Софийския университет значат, че обществото си дава сметка, че университетът е над пошлостта, устрема към самоцелна популярност и несериозно отнасяне на значимите теми”, разяснява още той и добави, че задачата на висшето учебно заведение е да се отвори към обществото като една от най-важните културни и научни институции на България и да се опита да промени публичния климат, в който се губят полезностите.
На церемонията участва зам.-кметът по културата на Столичната община доктор Тодор Чобанов и вицепрезидентът Илияна Йотова, която връчи на ректора на СУ почетния знак на президента. Тя направи къса ретроспекция на сегашното и предишното, засягащо развиването и разсъдъка на обществото и образованието.

„ Днес с един бутон с няколко клика на клавиатурата можем да се свържем с съвсем всички даже и на другия завършек на света и сме все по-отчуждени и сами отвсякога, тъй като единствено знанието не е задоволително. И тук е голямата ролята на духовните центрове, на университетите, на Софийския университет. Това е мястото за тези полемики и място, в което всеки може да потърси и да откри себе си”, акцентира Йотова и добави, че в последните години най-голямата заслуга на университета е, че е съумял да се трансформира в център на съпротивата против отхвърли от нематериалност и просвета, от обучение и просветителство.
Тя акцентира, че във века на осведомителните технологии и изкуствения разсъдък още повече нараства нуждата не просто от индивида, а от оня, който се трансформира от хомо сапиенс в хомо спиритус.
„ Това е емблемата на Софийския университет, това е наследството на Свети Климент Охридски с цялостното му дело, творчество и живот. Наш дълг не е единствено да го учим, само че и да го изпълняваме и изследваме”, сподели още вицепрезидентът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР