Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов

...
Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов
Коментари Харесай

Съдът категоричен: Арестът на Владислав Горанов е незаконен

Софийският областен съд анулира заповедта за задържане на някогашния финансов министър Владислав Горанов. Задържането му от полицията за 24 часа е било незаконосъобразно, написа в решението на Софийския областен съд.

Главна дирекция " Национална полиция " е наказана да заплати на Владислав Горанов сумата от 490 лв., представляваща разходи по делото, от която 480 лв. за адвокатско заплащане и 10 лв. за импортирана държавна такса. Решението предстои на обжалване пред Административен съд - София.

В претекстовете съдът записва, че е позволено значително нарушаване на административнопроизводствените правила, което лимитира правото на отбрана. Нарушението е обвързвано с фактическата аргументация на задържането. Съдът цитира решение на Съда по правата на индивида в Страсбург против България, съгласно което не е задоволително заповедта за задържане да съдържа единствено позоваване на разпореждания, без изтъкване на характерни условия или дейности на арестуваното лице, дали мотив на органа да прибегне до задържане.

Магистратите намират за случайни изказванията, че задържането е съобразено с личността на арестувания и опцията за оказване от негова страна на влияние върху възможните очевидци, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното произвеждане. " В случая се касае за неосъждано лице, за което няма данни да е престъпно регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, с цел да бъде ``профилактирано``, посредством задържане ", написа в решението си арбитър Яна Димитрова.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР