Софийският районен съд отмени уволнението на Александър Морфов като главен

...
Софийският районен съд отмени уволнението на Александър Морфов като главен
Коментари Харесай

Съдът отмени уволнението на Морфов от Народния театър, решението не е окончателно

Софийският областен съд анулира уволнението на Александър Морфов като основен режисьор в Народен спектакъл „ Иван Вазов “.

(*Видеото е архивно: Александър Морфов е дисциплинарно уволнен от Народния театър)

Решението е от 14 октомври. Според решението Морфов би трябвало да бъде възобновен на същата служба. Заповедта за уволнението е от 28 февруари предходната година.

Съдът е приел, че Морфов е създател на надписи по вратата на кабинета на шефа, само че смята осъщественото от него за „ артистично осъществяване, целящо да изрази митинга на същия против дейностите на шефа на театъра “.

В претекстовете на съда се показва още, че Морфов нито е упражнил форма на принуждение, нито е увредил имуществото на работодателя.

По отношение на думите на Морфов, ориентирани към шефа на театъра, а точно „ Аз с нищожества не контактувам “, съдът е счел, че изразът е оценъчно изказване, което не предстои на инспекция за честност.

Софийският областен съд отбелязва, че с държанието си Александър Морфов не е нарушил трудовата дисциплинираност и не е уронил положителното име на работодателя си, заради което няма причина да бъде уволнен.

Народният спектакъл ще би трябвало да изплати санкция на режисьора в размер на 800 лв., както и 160 лева на съда.

Решението може да бъде обжалвано в границите на две седмици пред Софийския градски съд.

Малко по-късно денем от Народния спектакъл изпратиха и позиция по тематиката:

" Във връзка с голям брой запитвания прецизираме следното:

Решението на съда по отношение на делото на Александър Морфов против дисциплинарното му уволняване не е дефинитивно. Според юристите на Народния спектакъл то е безпричинно.  Решението ще бъде обжалвано.

Александър Морфов не е възобновен на работа в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Напрежението в Народния спектакъл стартира през есента на 2022 година. Морфов беше уволнен поради скандал с пиара на театъра Велислава Кръстева. Тя пък от своя страна разгласи, че напуща заемания от нея пост.

След уволнението на Морфов се организираха и няколко митинга в негова отбрана.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР