Софийският окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими

...
Софийският окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими
Коментари Харесай

Съдът призна България за собственик на 66 имота в Рила

Софийският областен съд призна България за притежател на 66 недвижими парцела. Това стана след повече от десетгодишна правосъдна борба.  Имотите съставляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща повърхност от към 16 хиляди дка. и са по последното висящо дело по отношение на проблема с така наречен царска реставрация . Това оповестяват от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

" Производството по делото е формирано по искове на страната посредством министъра на земеделието и храните против наследниците на някогашните царе Ф. I и Б. III. През 2019 година бе подписана правосъдна конвенция с част от ответниците, представители на семейството В. и делото по отношение на тях е прекъснато ", напомнят от министерството. " С постановеното решение съдът признава, че страната е притежател на процесните парцели ex lege, по силата на работилите Закони за горите, както и че не е имало съображение за реставрация на процесните горските парцели ", прецизират още от Министерство на земеделието и храните. Решението на съда не е дефинитивно.

Ако по този начин постановеното решение на съда остане в действие, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще би трябвало да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от Народно събрание през 2009 година, допълват от ведомството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР