Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да мие основните

...
Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да мие основните
Коментари Харесай

Съдът задължи Столична община да мие улиците и да обявява замърсяване на въздуха

Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да мие главните улици в София два пъти месечо от май до септември, а в останалата част от годината – един път месечно. Съдът задължава и общината в период до две седмици да показа проект за създаване на велоалеи, в това число и такива сред крайните квартали на града до централната градска част.

Общината е задължена да осведоми на особено построените табла, на спирките на градския превоз и на уеб страницата си какви са равнищата на фини прахови частици и какви са равнищата на замърсяването на въздуха.

Всичко това е част от привременните ограничения, които съдът наложи до момента в който завърши делото за мръсния въздух, което бе заведено от жители и неправителствената организация " Група за чист въздух ".

Решението на съда не е дефинитивно и може да бъде обжалвано от общината. Мерките съдът наложи до момента в който се чакат назначените на предходното правосъдно съвещание експертизи по делото за нечистия въздух в София. През май съдът назначи екологична експертиза, която са откри какъв въздух са дишали хората в София сред 2015 и 2017 година

Още тогава бе решено, че тримата специалисти еколози и метеоролози ще бъдат назначени от Министерството на околната среда и водите. Проблемът обаче е, че няма задоволително квалифицирани специалисти към съда, а и от Българската академия на науките също са споделили, че не разполагат с специалисти, които могат да изготвят умозаключение на въпроса дали общината е вземала задоволително съответни ограничения против замърсяването на въздуха.

Делото беше заведено преди 3 години, а идващото съвещание е планувано за 11 ноември.
Адвокатите Димо Господинов и Иван Велов желаят да се направи преценка на това дали дейностите на Столична община са били съответни, ефекивни, дали е управлявала задоволително добре дейностите по качеството на възуха в общината.

" Търсм отговори на въпроси по какъв начин Столична община е управлявала дейностите, свързани с качеството на въздуха, за които ние твърдим, че има ужасно доста пропуски, а дейностите са били безредни, неефективни, нецелесъобразни и нецеленасочени. Смятаме, че огромна чст от виновността за замърсяване на въздуха в София е на Столична община ", изясни след предишото съвещание юрист Господинов.

Близо 1 млн. лева ще коства контрола на въглища и брикети

Междувременно в отчет на икономическия министър Емил Караниколов до кабинета се оповестява, че Държавната организация за метрологичен и механически контрол ще има потребност от към 536 хиляди лева в допълнение в бюджета за 2019 година поради предоставеното ѝ обвързване да управлява качеството на въглищата и брикетите, предлагани на пазара.

Докладът е изпратен до държавното управление, което би трябвало да одобри смяна в бюджета и устройствения устав на организацията. В документа е записано, че тези пари са нужни единствено за втората половина на 2019 година, защото до момента не са били планувани в бюджета ѝ.

Сметките демонстрират, че тази активност ще коства по към 1 млн. лева на година.

Контролът се прави поради измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които задължават организацията да следи на пазара да не се оферират въглища и брикети с наднормено наличие на пепел и сяра, защото при тяхното изгаряне в атмосферата се изхвърлят фини прахови частици и серни окиси.

Предвидено е 20 инспектори да ревизират местата за продажба, а 17 от тях ще бъдат новоназначени. За техните заплати до края на 2019 година са нужни 136 067 лева

От разбивката на останалите суми се схваща, че ще се вършат по 140 инспекции месечно, като при тях ще изготвят по 18 разбора в упълномощени лаборатории. Тези разбори ще костват към 41 хиляди лева до края на годината. От плановете в отчета се вижда и че за съхраняването на пробите ще са нужни складови пространства, което ще коства още 12 хиляди лева

За новите действия по надзор на въглищата и брикетите ще са нужни нови пространства, а ремонтът, който би трябвало да бъде изработен, ще коства към 62 хиляди лева Пресметнато е, че за новите инспектори ще са нужни 7 автомобила, които следва да се купят. Сумата, която би трябвало да бъде отделена за колите е 158 130 лева

Другите нови разноски, които се постановат, са за застраховки, поддръжка на колите, съоръжение на работни места за инспекторите, нараснали режийни разноски и така нататък

Според измененията в закона инспекторите на организацията имат право да сформират констативни протоколи и да пишат актове, които може да стигнат до 50 хиляди лева, в случай че горивата не дават отговор на стандартите или съответният търговец не е регистриран. Този указател занапред ще се изготвя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР