Софийският градски съд осъди условно началник на отдел в Специализирана

...
Софийският градски съд осъди условно началник на отдел в Специализирана
Коментари Харесай

Осъдиха условно шеф в ДАНС за разгласяване на държавна тайна

Софийският градски съд осъди условно шеф на отдел в Специализирана дирекция " Финансова сигурност " на ДАНС.

Мирослав М. е приет за отговорен за това, че е разгласявал държавна загадка. Той е наказан на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен период.

Припомняме, Специализираното звено " Антикорупция " (СЗА) внесе обвиняването против началника на отдел Специализирана дирекция " Финансова сигурност " на ДАНС на 26 април 2016 година. Според обвиняването в интервала от 27 септември 2013 година до 1 октомври 2015 година в гр. София, при изискванията на продължавано закононарушение, Мирослав М. е разгласил информация от 11 класифицирани документи, представляваща държавна загадка. Информацията е била поверена на наказания по работа. Вследствие на закононарушението са настъпили изключително тежки последствия за сигурността на страната.

Припомняме и че в хода на следствието на СЗА бе открило, че в инкриминирания интервал Мирослав М. е разгласил информацията в 11 класифицирани документи, като дал копия от тях на разположение, което няма позволение за достъп до класифицирана информация и го употребявал, с цел да си набави спомагателни парични средства.

Обвинението е за оповестяване на държавна загадка, класифицирано по член 357 ал.2 пр.1 вр. с ал.1 във вр. с член 26 Наказателен кодекс. Според текста на Наказателен кодекс, дефинираното обвиняване е: " Който разгласи информация, представляваща държавна загадка, която му е била поверена или станала известна по работа или работа, както и този, който разгласи такава информация, като осъзнава, че от това може да последват вреди за ползите на Република България, в случай че не предстои на по-тежко наказване, се санкционира с отнемане от независимост до пет години. "

Обвинението на служителя на ДАНС е несъмнено съгласно алинея 2: " Ако от действието са настъпили или могат да настъпят изключително тежки последствия за сигурността на страната, наказването е отнемане от независимост от три до 10 години ". Според информацията от прокуратурата, за закононарушението по член 357 ал.2 пр.1 вр. с ал.1 във вр. с член 26 Наказателен кодекс се планува наказване отнемане от независимост от 5 до 15 години.

Според Софийски градски съд обаче в резултат на действието не са налице изключително тежки последствия за сигурността на страната и оправда Мирослав М. по обвиняването за закононарушение по член 357 ал.2 пр.1 Наказателен кодекс. Следователно наказаният е приет за отговорен единствено за закононарушение по член 357 алинея 1 във вр. с член 26 Наказателен кодекс.

Оправдателната част на присъдата се стачкува от прокуратурата пред Апелативен съд - София. СГП ще упорства и да се наложи по- тежко наказване.
СГП ще упорства в митинга си, че от закононарушението са настъпили изключително тежки последствия за сигурността на страната, защото информацията, съдържаща се в документите разкрива данни за събития и дейности срещу икономическата и финансова сигурност на страната, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната към този момент информация за тях и други лица, направили или подготвящи се да извършат закононарушения, застрашаващи националната сигурност. Информацията в 11-те документа съдържа сведения за употребяваните от службите за сигурност оперативни способи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да докара до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните каузи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР