Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за смъртта на

...
Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за смъртта на
Коментари Харесай

Върнаха на прокуратурата делото за смъртта на 20 души при катастрофата в Своге

Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за гибелта на 20 души при автобусната злополука в Своге, станала през август 2018 година Причината за решението на състав с ръководител Снежана Душкова и членове Иван Стойчев и Карамфила Тодорова са процесуални неточности, оповестяват от съда.

Преди месец Софийският областен съд организира разпоредително съвещание по делото и не почете настояването на бранителите на шестимата подсъдими по делото да приключи правосъдното произвеждане и върне делото на прокурора за премахване на основни процесуални нарушавания довели до ограничение на техните права и тези на потърпевшите. Сега апелативният съд анулира това определение на долната инстанция и връща делото.

Подведени под отговорност за случая са водачът на буса Григор Григоров и петима от строителите на пътя. Инцидентът стана на 25 август 2019 година На излизане от Своге, на десен завой Григоров навлязъл в насрещното платно и се блъснал с лявата част в кола. Автобусът се обърнал и търкалял 20 метра в дерето. В сектора има ограничаване от 40 км, а автобусът се е движел с 53 км преди удара, сочат от прокуратурата.

Мъжът бе арестуван незабавно след случая, само че следствието бързо се насочи и към пътния сектор. Оказа се, че вместо с трошен камък той бил изработен с варовик.

Така коефициентът на ускоряване вместо изискуемите най-малко 50% бил едвам 28 на 100.

Затова бяха упрекнати и изпълнителният шеф на " Трейс София " Бисер Иванов, техническият началник на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от компанията за контрол Михаела Томова и Стела Попниколова - шефка на дирекция в АПИ по време на ремонта.

Материалите по делото са 277 тома, измежду които има разпити на над 100 очевидци и изводи на 24 движимости лица.

Решението на апелативния съд е дефинитивно.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР