Софийският апелативен съд публикува становище на тричленния състав на САС

...
Софийският апелативен съд публикува становище на тричленния състав на САС
Коментари Харесай

Какви са мотивите на съда за предсрочното освобождаване на Полфрийман?

Софийският апелативен съд разгласява мнение на тричленния състав на САС с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчев за условното предварително освобождение на Джок Полфрийман.


В известието се прецизира, че институтът на условното предварително освобождение e организиран в съвсем всички правни системи по света. Той не е инструмент нито за преразглеждане на влязлата в действие присъда, нито за съкращаване на наложеното с нея наказване. Единствената му законна цел е ориентирана към разрешаване на въпроса дали наказаният може и да не изтърпи до дъно избраното с присъдата наказване като му бъде избран изпитателен период.

Условно предварително освобождение може да се постанови във връзка с наказан за всяко закононарушение, без значение от неговата тежест и тип /с изключение на пожизнен затвори и пожизнен без замяна/. На първо място наказаният би трябвало да е изтърпял в действителност половината от наложеното му наказване, а в случаите на рецидив – 2/3 от него. Другата причина, която се явява и най-честият предмет на спор в правосъдните производства, е наказаният да е дал доказателства за своето коригиране. Тя предстои на съответна преценка, учредена на доказателствата по делото.

Когато не се открива риск за публичното успокоение и са налице безапелационни данни за коригиране на наказания, които не подлагат на подозрение сполучливото осъществяване на задачите на наказването по отношение на него, то съдът е задължен да съобрази тези условия.

По делото за предварително условно освобождение на Джок Полфрийманспорно е било само дали наказаният е дал доказателства за своето коригиране. Съдът е приел, че това е по този начин, тъй като при престоя си в пандиза наказаният е имал:

- голям брой награди /13/;

- всички наложени му дисциплинарни санкции са били заличени по силата на закона /чл. 109 от ЗИНЗС/ или като премия за положителното му държание от самата затворническа администрация;

- взел участие е интензивно във всички налични курсове за образования и подготовка, в това число е овладял документално и говоримо български език и е съумял да приключи висше образование;

- подпомагал е пенитенциарните управляващи при контактите им с други лишени от независимост непознати граждани;

- полагал е труд, в това число /по негова инициатива/ без да получава заплащане за това;

- записал е съдружие, развило и разрастващо дейна активност в социална полза;

- от отчетите на затворническата администрация е видно, че през годините на изтърпяване наказването държанието на наказания бележи напредък, което е довело до намаляване на рисковете от рецидив при него в доста ниски стойности;

- същите отчети съдържат положителни данни по повод личността на наказания, в това число констатацията, че " лишеният от независимост изцяло приема отговорността от осъщественото, схваща претекстовете за него и признава вредата от държанието си " ;

- полученото обезщетение от издадено в негова изгода решение на Европейски съд по правата на човека е преведено по сметка на потърпевшите лица.

При тези данни, съдържащи се в персоналното досие на наказания, и позоваващи се на информация от затворническите управляващи, които са имали най-пряк допир с него в интервала на изтърпяване на наказването, съдът е приел, че по време на изтърпяване на наказването е настъпила смяна у наказания, която е изпълнила втората причина по член 70 от Наказателен кодекс.

Съгласно член 439а, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс размерът на неизтърпяната част от наказването не може да бъде съображение за отвод от постановяване на условно предварително освобождение, в случай че цялостното държание на наказания по време на изтърпяване на наказването е било позитивно.

Практика на съдилищата по сходни/близки хипотези демонстрира, че използването на института на условното предварително освобождение в съответния проблем и във връзка с съответния лишен от независимост не е прецедентен случай.

Производството по делото е протекло в три обществени правосъдни съвещания. Крайният правосъден акт също е бил разгласен обществено, като цялостният му текст може да бъде открит в уеб страницата на САС.
 Съдът разгласява претекстовете за предварителното освобождение на Полфрийман Съдът разгласява претекстовете за предварителното освобождение на Полфрийман
Софийският апелативен съд разгласява претекстовете за предварителното условно освобождение на Джок Полфрийман. Той е наказан на 20 години затвор за убийството...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР