Софийската опера и балет вдигна на крака стотици зрители в

...
Софийската опера и балет вдигна на крака стотици зрители в
Коментари Харесай

България вдигна на крака Турция с впечатляващата опера Тоска в Културния център Кемал Ататюрк

Софийската опера и балет подвигна на крайници стотици фенове в Културния Център " Кемал Ататюрк " с операта " Тоска ", съобщи специфичният делегат на БГНЕС Димитър Русков от Истанбул.

Местата в забележителната зала бяха изпълнени до краен лимит, а турската аудитория остана очарована. Специален посетител беше турският министър на културата Мехмет Ерсой.

Културното събитие се реализира в границите на турнето „ България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката “ и огромните празненства в цялата страна.

То беше намерено с думите: " Добре пристигнали на тази значима вечер. Представлението е прочувствено, духовно и символно завръщане по дирите на Ататюрк от дните му в София. Това другарство е на 100 години, да е честита стогодишнината на Република Турция! "

Представлението беше проведено от българското посолство в Анкара, отпред с Н. Пр. Ангел Чолаков, както и с поддръжката на българското Министерство на културата.

Посланик Чолаков съобщи пред БГНЕС, че жестът на страната ни е " емблематичен и прочувствен привет " към Република Турция и знак на българо-турското другарство.

" Едно духовно и прочувствено пътешестване назад по-стъпките на огромния общественик Кемал Ататюрк, който по време на своя престой в България е чест посетител на Българската оперна дружба. Този завет е бил годен преди 100 години, по този начин ще бъде и в бъдеще ", означи още Чолаков.

Артистичният състав, заловен за ръце, излезе на сцената след представлението, с цел да поздрави огромната аудитория, а тя отвърна със ставане на крайници и дълги възторжени овации за актьорите.

Операта „ Тоска “ на Джакомо Пучини е известна като една от обичаните на създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, до момента в който е боен аташе в София сред 1913 и 1915 година

Академик Пламен Карталов (директор на Софийската опера и балет - бел.ред.) е режисьор на постановката. Сунай Муратов, който е с двойно поданство (българско и турско) е диригент.

" Тоска " беше показана и на 8 ноември в столицата Анкара. Турнето се организира под патронажа на брачната половинка на президента Реджеп Тайип Ердоган, Емине Ердоган, в съдействие с Държавната опера и балет на Турция.

Приходите от събитието ще бъдат дарени на нуждаещите си в югоизточните региони на Турция, откакто през месец февруари страната пострада от извънредно мощни трусове в няколко провинции.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР