Софийската филхармония посреща на 24 февруари носителя на наградата Ленард

...
Софийската филхармония посреща на 24 февруари носителя на наградата Ленард
Коментари Харесай

Статис Карапанос свири със Софийската филхармония

Софийската филхармония посреща на 24 февруари носителя на премията " Ленард Бърнстейн " - флейтиста Статис Карапанос. Той ще показа Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси. Диригент на вечерта е Себастиан Роланд, който включва в концерта и Симфония 2 от Гуно.

Гръцкият флейтист Статис Карапанос се утвърждава като един от най-интересните модерни солисти. Роден в Атина през 1996 година, той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва образованието си в Националната консерватория в Атина, а когато става на 13 години фамилията се реалокира в България, където музикантът е признат в НМУ " Л. Пипков " в София. През 2013 година постъпва във Висшето учебно заведение за музика в Карлсруе, Германия, което приключва през 2018 година с отличие със специалности флейта и диригентство. Карапанос има изяви с голям брой оркестри и ансамбли. Той е и деен камерен реализатор, изнася рецитали и като дуо със забележителния пианист Кристоф Ешенбах.

Статис Карапанос търси ентусиазъм в редица модерни стилове, в това число джаз и хард рок, и изследва разнообразни принадлежности, на които свири - напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 година е назначен за шеф на отдела за класическа музика на фестивала " Фабрика за изкуства " в Санторини. През 2017 година е поканен да свири първа флейта с Гръцкия юношески симфоничен оркестър под диригентството на Дионисис Граменос, а малко по-късно е назначен за соло флейтист на Атинския държавен симфоничен оркестър - пост, който заема до 2018 година, когато стартира специализация при проф. Филип Бернолд в Националната консерватория в Париж. През 2020 година младият флейтист бе отличен с влиятелната премия " Ленард Бърнстейн ", присъждана от Музикалния фестивал " Шлезвиг-Холщайн ".

Започнал пътя си в музиката като виолончелист, Себастиан Роланд от млада възраст е въодушевен да дирижира. От 2002 година френският музикант се утвърждава като един от най-успешните и разностранни диригенти на своето потомство. Неговият просторен репертоар се простира от бароковата музика до нашето съвремие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР