Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по публикации в медиите

...
Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по публикации в медиите
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира по публикации в медиите за справка на ДАНС по делото за КТБ

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по изявления в медиите по отношение на изказвания за съществуването на информация на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) по оперативно дело, обвързвано с досъдебното произвеждане за КТБ.

С оглед изясняване истинността на документа Софийска градска прокуратура неотложно разпореди инспекция на ДАНС.

Днес, 16.07.2021 година, от ДАНС уведомиха, че в организацията не е изготвян и не е регистриран подобен документ.

В появилата се в медиите „ информация “ има и противоречие в посочено име на дирекция - СД „ Финансово разузнаване “. Дирекция с такова наименование в ДАНС в никакъв случай не е имало. Според ЗДАНС и ППЗДАНС „ Финансово разузнаване “ е със статут на Специализирана административна дирекция и вярната абревиатура е САД.

Извършена е детайлна инспекция за регистриран документ с УИН, като посочения в изявленията, в дирекциите, чиято активност е обвързвана с финансова сигурност и разузнаване. Констатирано е, че такава информация, с равнища на подредба „ поверително “, не е извеждана от регистратурата на ДАНС. Проверени са и всички документи, регистрирани на дата 09.09.2015 година, подписани от шеф отдел и е открито, че подобен документ няма.

Прокуратурата е упълномощила инспекция и на завеждащ регистратура „ Класифицирана информация “ в Софийска градска прокуратура (СГП), само че постъпване и завеждане на подобен документ не е открито.

Материалите по формираната кореспонденция са изпратени от наблюдаващия прокурор в Софийска градска прокуратура по подготвеност в Софийска районна прокуратура с оглед осъществяване на преценка за съществуването на данни за осъществено закононарушение по член 308 от Наказателния кодекс - сформиране на неистинен формален документ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР