Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе

...
Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе
Коментари Харесай

Прокуратурата иска имунитета на депутата Делян Добрев по старото дело за Белене

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на основния прокурор да внесе стимулирано искане до Народното събрание за предоставяне на позволение за продължение на наказателното гонене против Делян Добрев, който е народен представител в 49-ото Народно заседание.

Предложението е направено от прокурор от отдел „ Специализиран “ към СГП по отношение на досъдебно произвеждане, по което националният представител има качеството на обвинен за твърдяно закононарушение умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай.

Твърденията са за това, че закононарушението е осъществено от народния представител в качеството му на министър на стопанската система, енергетиката и туризма, който не е упражнил задоволителен надзор върху работата на изпълнителния шеф и на Съвета на шефовете на „ БЕХ ” ЕАД, на които е предоставено ръководството и разпореждането с публично имущество, като не е провел, координирал и направлявал реализирането на държавната политика в региона на енергетиката съгласно Решение на Министерски съвет № 250/28.03.2012 година за преустановяване построяването на Ядрена централа на площадка „ Белене ”, доказано с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 година, и не е осъществил надзор по въпрос от неговата подготвеност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали обилни вреди за предприятието – „ НЕК ” ЕАД (дъщерно сдружение на „ БЕХ ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

През 2016 година прокуратурата разгласи, че е привлякла като обвинени за занемареност към плана " АЕЦ Белене " трима някогашни министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата някогашни изпълнителни шефове на НЕК. Обвинението изчисляваше вредите за над половин милиард лв..

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че като министри на стопанската система и енергетиката през 2006 - 2007 година не са упражнили задоволителен надзор върху работата на шефовете на НЕК.

В обвинителния акт обаче няма каквото и да било изложение на съответни дейности на обвинения Румен Овчаров, посредством които прокуратурата приема, той да е осъществил занемареност. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР