София. Защо се наемат машини за гласуване, след като могат

...
София. Защо се наемат машини за гласуване, след като могат
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова към ЦИК: 27 милиона за наем на машини за гласуване не е ли прекалено

София. Защо се наемат машини за гласоподаване, откакто могат да бъдат купени на същата цена – 3 000 лв. на машина наем наподобява прекомерно. Още повече, че през тази година, с изключение на избори за европейския парламент, има и локални избори, в които също ще се гласоподава машинно, надлежно два пъти повече секции ще бъдат оборудвани с машини, което значи 9 млн. за първия избор и още 18 млн. за вота през октомври, или общо 27 млн. лв. наем. Смятам, че това е прекомерно и би трябвало да се положат старания за тяхното закупуване, за тяхното произвеждане биха могли да се ангажират български производители, или да се закупят такива извън. Поставям този въпрос на старта на новия състав на Централната изборна комисия (ЦИК), тъй като повече от пет пъти го поставях на вниманието на предходната ЦИК, която искрено саботираше въвеждането на машинното гласоподаване “. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в отговор на въпрос на публицисти, които желаеха да разяснява откритата от Комисията спортна процедура с договаряне за възлагане на социална поръчка с предмет: „ Наемане на 3 000 профилирани устройства с конфигуриран програмен продукт за електронно машинно гласоподаване “, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България . Максималната планирана стойност на публичната поръчка е в размер на 7 500 000 лв., без включен Данък добавена стойност.
Коментарът си Манолова направи по време на среща, проведена дружно с КНСБ и с присъединяване на ръководителя на ЦИК Стефка Стоева и представителя на комисията Александър Андреев и представители на най-големите организации на хората с уврежданията.
Поводът бе признатият преди дни отчет на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК) за правата на хората с увреждания да гласоподават на идните европейски избори. Според заключенията в отчета милиони жители на Европейски Съюз нямат опция да дадат своя избор поради прилаганите организационни решения (технически пречки), които не регистрират произлизащите от техните увреждания характерни потребности. Този извод важи още по-силно за България, която макар напредъка през последните години, към момента слага бариери пред вота на хиляди жители.
„ Машинното гласоподаване е опция за обезпечаване на тайната на вота на хората с увреждания, а идната стъпка ще бъде електронно гласоподаване, тъй че общественият надзор върху работата на ЦИК по машините и електронния избор е извънредно значим “, безапелационна бе Мая Манолова.
Сред предложенията на омбудсмана за улеснен достъп за гласоподаване на хората с увреждания са: обезпечаване на налична информация преди и по време на гласуването, опция за въвеждане на брайлов образец, жестомимичен превод онлайн, превоз на хората с увреждания до урните, налични тоалетни и паркоместа, безвъзмездна телефонна линия за информиране и налични пространства, приспособени за хора с инвалидни колички. Омбудсманът беше безапелационна, че множеството от предложенията могат да бъдат приложени незабавно, без да се постанова смяна на Изборния закон. От КНСБ желаеха осведомителна акция за хората с увреждания, ЦИК да създаде специфичен знак, с който да се маркират секциите, налични за хора в неравностойно състояние, да се направи обзор на периодите за регистрация за гласоподаване и други
Председателят на ЦИК Стефка Стоева увери, че предложенията ще бъдат прегледани още на следващия ден на съвещание на Комисията и се съгласи, че повече от половината могат да бъдат въведени за тези избори.
Становището на омбудсмана е оповестено тук.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР