София. Започва информационна кампания на Европейския потребителски център към Комисията

...
София. Започва информационна кампания на Европейския потребителски център към Комисията
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Започва информационна кампания на Европейския потребителски център

София. Започва осведомителна акция на Европейския потребителски център към Комисията за отбрана на потребителите. Това заяви по БНР Димитър Маргаритов, ръководител на КЗП, оповестиха от пресцентъра на КЗП.
" Ежегодно Европейският потребителски център към нашата Комисия ръзгръща сходни акции. Те са доста потребни. В разнообразни точки на Черноморието се разполагат щандове, на които жителите могат да получат бързо осведомителни материали и консултация по разнообразни потребителски въпроси, в това число трансгранични - пътешестване със аероплан, забавяне на полети и така нататък Тези акции са и доста атрактивни, както за децата, по този начин и за родителите, тъй като се организират игри, по време на които може да се научат потребни обстоятелства ", описа Маргаритов.
Първото събитие в границите на акцията е през днешния ден в Поморие. Утре в морската градина в Бургас ще се организира брифинг с присъединяване на Константин Райков, член на КЗП, специалисти от районната дирекция на Комисията и шефа на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.
На въпроса по какъв начин клиентите на телекомите да се предпазят от настъпателните извънредни предложения по телефона за подписване на нови контракти Маргаритов предложи положителен взор, който да трансформира дефекта в резултат чрез мощните страни на тази от време на време нападателна офанзива към потребителите. " В отбранителната тактичност следва да включим преценката дали това, което ни се предлага, въпреки и като композиция от услуги на пръв взор да наподобява на доста ниска цена, съставлява това, от което ние оптимално имаме потребност. Да не би да са включени неща, които ние в никакъв случай няма да използваме, само че ще заплащаме общата пакетна цена ", сподели ръководителят. Той изясни, че отправеното по телефона предложение не обвързва както преди години потребителя с контракт. Сега той може да упорства предлагането да му бъде изпратено по пощата, куриерът да го остави и едвам откакто се запознае и е склонен с изискванията, да вземе решение да го подпише. След подписването, ако няма уговорка за автоматизираното му влизане в действие, има период за отвод - до 7 дни, в случай че договорът е подписан в офис на телеком и 14 дни при подписване от разстояние.
" Има опити да се събират всички услуги в един контракт, само че потребителите би трябвало да упорстват за всяка услуга да си има
обособен. Когато изтича срокът на дадения контракт за съответната услуга, не сме длъжни да го възобновяваме, тъй като по силата на закона тогава той се трансформира в неопределен ", осведоми още ръководителят.
Маргаритов удостовери, че Комисията прави инспекции във връзка със станалия прочут в края на предходната седмица случай с несъстояли се почивки на българи в Гърция. " Стремим се по всякакъв начин да създадем по този начин, че тези консуматори да получат назад своите пари, заплатени против ненаправена резервация. В съответния случай става дума за корист от страна на въпросния туроператор с доверието на консуматори, които са били постоянни негови клиенти и по тази причина са се и предоверили. Водили са телефонни диалози, след това без никакви писмени документи или доказателства за договарянията с туроператора, направили са заплащане, а се оказва, че резервация не е направена. За това те са известени
в последния миг. И надлежно са подали контестация за отменяне на резервациите и въз основа на това в този момент се получава по този начин, че туроператорът злоупотребява, потвърждавайки, че тези консуматори сами са поискали да си анулират резервациите. В реалност от това, което чуваме и виждаме, както и от доказателствата, които събираме, откриваме, че тук има нарушавания ", разяснява ръководителят.
Той направи кардинален извод от съответната обстановка. Дори когато потребителите са били клиенти на избран туроператор, пътували са и всичко е било наред, постоянно да упорстват тази поредност от дейности и документи да е налице и да разполагат с доказателствата, които след това могат да им послужат да бъдат обезщетени. Маргаритов добави, че този пазар е динамичен. И напомни, че в предишното е имало случаи авторитетни туроператори да изпаднат във финансови усложнения и се е налагало да преустановят своята активност. Ето за какво ваучерите, имейлите от предшестващата резервацията преписка, платежните документи е добре да се изискват и да се пазят най-малко досега, в който потребителят дойде на място и персонално се убеди, че всичко е наред.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР