София запази първото си място сред големите градове в страната

...
София запази първото си място сред големите градове в страната
Коментари Харесай

Жилищата в София поскъват ударно

София резервира първото си място измежду огромните градове в страната в класацията за най-бързо повишаване на жилищата. През четвъртото тримесечие на предходната годината цените на жилищата и къщите в столицата са с 8,6% по-високи от същия интервал на миналата година, демонстрират данни на Националния статистически институт. София освен остава преди всичко, а и усилва преднината си по повишаване на жилищата пред другите огромни градове.

София е преди всичко, тъй като растеж има в цените както на новото строителство, по този начин и при съществуващите жилища. Но при остарялото строителство нарастването е много по-голямо. Жилищата в нови здания в столицата нарастват с 4,5%, до момента в който цените на жилищата и къщите остаряло строителство нарастват с 11,3% в границите на година. Така София държи и първото място измежду градовете с над 120 хиляди поданици по растеж на цените на остарялото строителство.

Само в границите на четвъртото тримесечие обаче, водач на пазара е Пловдив с покачване на цените на парцелите от 2,9%. Новите жилища в града под тепетата са поскъпнали с 3,4% в границите на три месеца, а при остарялото строителство покачването е с 2,6%. Второто място си поделят София и Стара Загора с повишаване от 2,1% за три месеца. Оказва се, че икономическата рецесия, провокирана от Covid-19, не се е отразила на пазара на парцели в множеството градове, а даже в противен случай – има сериозен растеж на цените.

На второ място по повишаване на парцелите за година остава Бургас с растеж на цените от 5,9%. Цените на новите жилища и къщи в морския град са нарастнали с 3,4%, а на съществуващите жилища – със 7,9%. Това демонстрира, че има съществено търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията е за Стара Загора, където повишаването на жилищата е с 5,2% за година. Но в града има основна разлика сред придвижването на цените на новото и остарялото строителство.

Поскъпването на новите жилища в Стара Загора е с 1,8%, а при съществуващите покачването на цените е доста по-голямо – с 6,6%.

Всъщност във всички огромни градове на страната остарялото строителство се показва по-добре във връзка с придвижването на цените през наранена от пандемията година. Но значително междинните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден интервал бъдат приключени и продадени повече първокласни жилища в влиятелни квартали, това води до повишаване на междинните цени в града. Ако при новото строителство доминира делът на елементарните кооперации растежът на цените е по-малък.

Четвъртото място в класацията за повишаване на парцелите е Русе с покачване на цените от 4,9% в границите на година. Поскъпването на новите жилища в града е с 2,5%. При старите жилища покачването на цените е с 5,3%.

Пловдив е на пето място в класацията. В града под тепетата има най-голяма разлика в придвижването на цените на новото и остарялото строителство. При новите жилища има най-малък спад от 0,6%, а при съществуващите покачването на цените е с 6,3%. Тук още веднъж важи правилото, че междинните цени на новите жилища доста зависят от това какви планове излизат на пазара. Когато на пазара пускат по-бюджетни жилища това се отразява на междинната цена на квадратен метър ново строителство.

Последното шесто място в класацията остава за Варна, където има лек спад в цените и на новите и на съществуващите парцели в границите на година.

Общо за страната жилищните парцели са поскъпнали с 5,4% за година, демонстрират данните на Национален статистически институт. При новите растежът в цените е с 2,3%, а при съществуващите – със 7,2%. Това демонстрира, че къщите и жилищата в остарели здания стоят устойчиво на пазара, а цените на новото строителство, въпреки да зависят от постройките, които излизат на пазара, също вървят нагоре.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР