София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева приветства ратификацията на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева показа в Народното събрание плана на Закон за ратификация на Протокола към Северноатлантическия контракт за присъединението на Република Северна Македония, а след гласуването му беседва с Талат Джафери, ръководител на Народното събрание на Република Северна Македония. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .
„ Моментът е исторически за разширението на НАТО “, съобщи министър Захариева пред депутатите. Тя уточни, че през 2019 година, когато Алиансът навършва 70 година, Република Северна Македония ще стане 30-та му държава-член.
„ Република България е пореден покровител на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това бе ясно демонстрирано по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз “, акцентира вицепремиерът. Тя напомни, че още с влизането си в НАТО преди 15 година България е поела явен ангажимент да работи за поощряване на процеса на евроатлантическа интеграция на тези страни, които се стремят към участие.
„ В наш народен интерес е югозападната ни съседка да бъде част от зоната на споделени демократични полезности, да поеме своя дял от отговорностите и отговорностите, произлизащи от участието в НАТО, както и да способства за евроатлантическата сигурност “, добави министърът преди Народното събрание да одобри закона със 140 гласа „ за “ при нито един „ въздържал се “ и „ срещу “.
В диалога си с Джафери, който също наблюдава вота, министър Захариева показа, че днешният ден е трогателен и изрази вяра, че и останалите членки на НАТО ще ратифицират допустимо най-скоро протокола, с цел да може Република Северна Македония да стане пълновръстен член на Алианса преди края на годината.
Вицепремиерът напомни, че приемането в НАТО е първата крачка, само че България ще поддържа Република Северна Македония и в задачата ѝ за започване през юни на договаряния за участие в Европейския съюз.
„ България ще бъде и отсега нататък вашият най-силен глас в Европейски Съюз, само че би трябвало да свършите работата си на над 100 % “, акцентира Екатерина Захариева.
Тя изрази очакване, че Народното събрание в Скопие ще одобри закони за реализиране на правосъдната промяна, битката с корупция, административната промяна и одобряване върховенството на закона.
Министърът изрази също убеденост, че двете страни ще не престават и отсега нататък да съблюдават буквата и духа на подписания през 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие. „ Защото когато другарството не се построява върху постоянни основи, то може да се разклати и от най-малкия вятър ", акцентира министърът. „ А ние желаеме бъдещите политици да са сигурни, че и най-силната стихия няма да скапе другарството ни “, сподели още тя
Талат Джафери благодари за поддръжката на българското държавно управление, за поредните персонални старания на министър Захариева и за другарството на българския народ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР