София. Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган,

...
София. Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган,
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова настоя общ европейски орган да контролира използването на добавки в храните

София. Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган, с обединен надзор, който да следи за двойните стандарти при храните и за потреблението на добавки в тях. За това прикани омбудсманът Мая Манолова по време на експертната конференция „ Бъдеще в положително здраве за Европа: Здравословно хранене при децата “, проведена в границите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, оповестиха от пресофиса на омбудсмана .
„ Като омбудсман считам, че е неприемливо да има друго качество консуматори в границите на Европейския съюз. Председателството е опция за България да сложим на масата на Европейски Съюз тематики, които считаме за значими, а здравословното хранене при децата, двойните стандарти при храните са несъмнено тематики, които са значими и за всички европейски жители “, съобщи Манолова.
В изявлението си тя подчертава върху обстоятелството, че институцията на омбудсмана е доста дейна по тематиката и от дълго време упорства за европейска инструкция, която да забрани производството и предлагането на артикули с двойни стандарти. „ Ние организирахме лично изследване – с български майки, които живеят в Берлин и Виена и в действителност установихме, че и във връзка с детските храни, на стоките за деца, които са закупени в един и същи миг от едни и същи търговски вериги – в Берлин, Виена и София, се следят отклонения в съставките “, сподели омбудсманът. Мая Манолова акцентира, че тези порочни практики са безусловно неприемливи и нечестни, а аргументът, че са съобразени с националния усет и желания е безпочвен. „ Как се преценя националният усет на 6-месечно бебе “, попита омбудсманът.
„ Заедно с Българската организация по сигурност на храните, Комисията за отбрана на потребителите, Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на стопанската система и с българските евродепутати от всички парламентарни групи започнахме акция против двойните стандарти при храните. Включително с известни българи, водачи на публично мнение, неправителствени организации, депозирахме петиция в Европейския парламент, която е приета за позволена при започване на тази година и следва разискване, спор по казуса, в границите на Комисията по петиции в Европейския парламент “, добави публичният бранител. По думите ѝ в процеса на проучването на двойния стандарт при храните институцията е открила и двоен стандарт при добавките в храните, така наречен е-та - оцветители, емулгатори, консерванти, подсладители, набухватели и други
„ Според европейското законодателство – Регламент 1333/2008 година, в Европейския съюз са позволени и възможни в избрани количества 337 е-та, само че тяхната приложимост в другите страни членки е друга. В някои страни те се използват по-често, в други по-рядко и в по-малки количества. Сред вероятните пояснения за това е, че една част от държавите-членки, до приемането на този правилник имат свое национално рестриктивно, във връзка с е-тата, законодателство и част от в този момент позволените е-та са били неразрешени за приложимост в тези европейски страни “, сподели още Манолова. Тя подчертава, че е нужен непоколебим надзор, тъй като плануваният в Регламента мониторинг не се ползва на всички места.
„ Това е проблем съгласно нас и за Европейската комисия, за Генералната дирекция, а също по този начин и Европейския орган за сигурност на храните, защото се чака въвеждането на единни правила за надзор във всички държави-членки “, акцентира омбудсманът.
Манолова добави, че усещането на жителите е, че като цяло тематиката се неглижира, а въпросът за контрола върху добавките в храните е подценяван в целия Европейски съюз.
Общественият бранител показа двама младежи – Венелин Чакалов и Александър Чаушев от езикова гимназия „ Иван Вазов “ в гр. Смолян, които са основатели на впечатляващо гратис мобилно приложение, което сканира етикетите на храни и осведоми хората за съществуването на е-та в продукта.
Омбудсманът обърна внимание, че съществува сериозен публичен спор за въздействието на добавките и на е-тата в храните, които в избрани количества се одобряват за безвредни, само че съгласно български учени тяхното струпване може да докара до промени в човешкия геном.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР