София. В развитите демокрации престижът на адвокатската професия е изключително

...
София. В развитите демокрации престижът на адвокатската професия е изключително
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова поиска подкрепа от адвокатската гилдия при защитата на гражданските права

София. В развитите демокрации престижът на адвокатската специалност е извънредно висок. Това сподели омбудсманът Мая Манолова в столичния хотел „ Рамада “ при присъединяване си в научна конференция, отдадена на 130-годишнината от приемането на първия Закон за юристите в България, отбелязван като Ден на българската адвокатура, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България .
По думите й юристите са призвани да се изправят против всемогъществото на държавната и бюрократичната машина във всички случаи, когато има наранени права и ползи на жители.
„ Адвокатите сме тези, които поддържаме законите живи и от нас се чака, споделям от нас – Вие като юристи и аз като „ юрист на българския народ “ – да участваме в процеса по разпределяне на правдивост и всекиму своето, както гласи прочут адвокатски израз “, подчертава Манолова.
Според нея положителният юрист не би трябвало да се задоволява единствено със своите професионални достижения, а да показва намерено позицията си при всеки случай на наранени цивилен права, както при изработването на закони, които се отнасят до правата и ползите на хората, по този начин и при положение на подозрение за противоконституционност при приемането на законите.
Омбудсманът прикани българската адвокатура за повече интензивност при спазване правата на българските жители, изключително откакто в развитите европейски демокрации се следят процеси на свиване на демократичното пространство.
„ Като омбудсман, който пази правата на българските жители, аз не скърбя сили и сила по всеки един съответен случай, когато са застрашени правата на обособен жител и когато има посягане от страна на властта върху цивилен права. Но аз не мога да се оправя сама, нуждая се от Вашата поддръжка и Вие можете да разчитате на моята поддръжка във всеки един случай, в който някой се пробва да посегне върху правата на български жители “, с тези думи Мая Манолова протека партньорска ръка към сътрудниците си.
Тя сподели още, че мястото на юристите е да поддържат обществено слабите и правно уязвимите, тъй като бедността и обществената изключеност в българското общество нарастват.
Омбудсманът пожела на юристите доста сили и повече сензитивност и отдаденост на идеята да пазят правата на българските жители.
Цялото изявление на омбудсмана е оповестено тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР