София утре ще бъде домакин на Срещата на върха ЕС

...
София утре ще бъде домакин на Срещата на върха ЕС
Коментари Харесай

Георг Льовиш: Европа сега не е идеалният отбор, но той трябва да остане заедно въпреки всичко

София на следващия ден ще бъде хазаин на Срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, определяна като " кулминационната точка " на Българското евопредседателство, което върна в дневния ред на Европа интеграцията на Балканския район като гаранция за сигурността и стабилността на целия континент. Надеждите са София да събере на форума 28-те  държавни и държавни ръководители на страните членки на Евросъюза и техните сътрудници от Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Република Македония и Косово, с цел да " инжектира " нова сила в връзките сред Европейски Съюз и Западните Балкани.
Ентусиазмът, с който България приказва за разширението на Европейски Съюз обаче не се споделя обаче в цялостна степен от някои страни-членки, а в доста от страните обществата са скептични дали тематиката би трябвало да бъде на дневен ред поради други наболели за решение вътрешноевропейски въпроси. 
" В Германия сега има мощни настроения за това първо да забележим какво желаеме от Европа и по какъв начин към това да бъдат присъединени и останалите задания за решение. Появява се моментът на разминаване. Хората си споделят: " О, Боже, Боже, единствено ни липсват и нови страни! ",  разказва  Георг Льовиш   -  немски публицист и анализатор, главен редактор на левия берлински  Тageszeitung ( в резюме именуван TAZ).   Льовиш обаче счита, че вероятности за присъединение на нови страни от Балканите има: 
" Мисля обаче, че в случай че Европа още веднъж се откри и направи няколко крачки напред, тъй като до момента имаше интервал на рецесии и загуби на взаимност, както при бежанската вълна - та, в случай че още веднъж има сполучливи взаимни европейски планове и чак по-късно бъдат признати една, две или три нови членки, това би довело до положителна динамичност в избрани области и до напредък. Вероятно новите членки няма да са по този начин самонадеяни като старите страни и ще знаят за какво са вътре в Европейски Съюз, а това би довело до нови сили в европейския план. Но първо Европа би трябвало да стъпи на крайници, да откри вътрешна сила и в този момент е решаващата фаза, пък ще забележим дали това ще докара до триумф ".
" От позиция на Германия в Западна Европа в този момент има доста отчаяние - в Унгария, в Полша, може би и в Чехия. Ново разширение може би би означавало и късмет, само че сега в Германия това се възприема като свърхпретоварване и не намира поддръжка ", разяснява анализаторът.  Георг Льовиш, който е прочут с поддръжката си за Зелената партия и написа сериозно за десни политици, придвижвания като Пегида и националистическите трендове, следени в Германия, разяснява и тематиката за въздействието на извънредно десните и популистки сили  в Европа:  
" Това е нов изпит, по този начин бих описал обстановката. Разбира се, тук в Германия си слагаме въпроса къде са общите споделени полезности? Защо унгарците стигнаха до обстановка още веднъж да изберат Виктор Орбан, щом една по една стартират да отпадат свободи, съставни детайли на системата, като това става и в Полша?  Мисля, че германците би трябвало да научат, че това събитие не е изключение единствено в Унгария и в Полша, по този начин е и в други страни, в Съединени американски щати, даже и в личната ни страна, където западно-германците би трябвало да погледнат по друг метод на източно-германците и назад.   Не би трябвало да забравяме, че в унгарските градове се случи и друго - имаше митинги, митинги имаше и в Полша. Не всичко е непроменяемо. Но преди всичко за Германия това, което се случва в Западна Европа, е мъчително, само че съгласно мен това е назидателен развой ".
" Европа  в този момент не е единствено оня слънчев  екип, а и тим, който скърца и се чупи, и който би трябвало да остане дружно все пак " , заключи анализаторът. Според него предстоящите следващата година европейски избори са изключително значими, защото: 
" Имаме огромния късмет да отговорим на въпроса:  Какво желаеме от Европа?  - Икономика? Свобода? Какъв модел желаеме и този въпрос виси във въздуха и е назрял към този момент за отговор ".
По отношение на упованията на Европа, свързани с водачите на Франция и Германия -  Еманюел Макрон и Ангела Меркел , Льовиш разяснява, че не вижда предстоящ конфликт, а по-скоро допълнение на европейската сцена:
" Смятам, че Макрон е  чудесна опция, тъй като той може  да върне Европа към нейните знаци, тъй като за мнозина Европа е нещо студено, бюрократично. Докато Меркел е позната като прагматик и добър уредник и може би с Макрон могат да бъдат добър дует - единият със неговия възторг и привнасянето на смисъла, и другият - който провежда и подписва компромиса ".
Целия разбор на Георг Льовиш може да чуете от звуковия файл. 
Интервюто е осъществено със съдействието на немската медийната организация S-WOK, в границите на юбилейна медийна среща на публицисти от Централна и Източна Европа в Лайпциг.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР