София. Тази година Азербайджан бе представен на MENAR Film Festival

...
София. Тази година Азербайджан бе представен на MENAR Film Festival
Коментари Харесай

Тази година Азербайджан бе представен на MENAR Film Festival с филма „Градината с наровете”

София. Тази година Азербайджан бе показан на MENAR Film Festival с кино лентата „ Градината с наровете ”. Това оповестиха от пресцентъра на Посолството на Азербайджан в България . Азербайджанският народ се гордее със своята история, материалните и културни монументи, богата литература, изкуство и музика. Хубавата природа, климатът, благосъстоянието на естествените запаси оказа огромно въздействие върху образуването на художествено мислене и творчество на азербайджанския народ. Киното, считано за най-интересния и известен тип изкуство в съвремието, прониква в живота на азербайджанския народ и става неразделната му част. Азербайджанското кино се опира на своята 120-годишна история. Историята на азербайджанското кино изкуство стартира от 2 август 1898 година Началото на филмовата промишленост в Азербайджан е положено съвсем по едно и също време със основаването на кинематографията. През 1895 година във Франция братята Люмиер изобретяват нов уред за снимане на филми – кинематографа, а малко по-късно през 1898 година френският бизнесмен, фотограф и оператор Александър Мишон снима в Баку филми с изгледи на града („ Пожар в нефтения шадраван в Биби Хейбат ”, „ Нефтеният шадраван в Балаханъ ”, “Народно тържество в градската градина ”, „ Кавказки танц ”, „ Илишдин ” („ Хванах те ”) и др.). През 1916 година азербайджанската кинематография почва да се развива още повече откакто братя Пироне я трансформират в промишлена промишленост. Едната от най-успешните работи на основаната от братята Пироне компания е перлата на азербайджанското кино – комедията „ Аршън мал алан ”, снимана по едноименната оперета на гениалния азербайджански композитор Узеир Хаджибеков. Този филм реализира огромни триумфи освен в Азербайджан, само че и в чужбина. По време на съществуването си, азербайджанската кинематография снима безчет игрални, документални и анимационни филми. В развиването на актуалното азербайджанско кино огромна роля има страната. Приемането на „ Държавната стратегия за развиване на азербайджанското кино през 2008-2018 година ” даде подтик на развиването на кинематографията. Азербайджанската кинематография е богата освен от позиция на жанра, само че и от тематична позиция. Не е инцидентно, че филмите, създадени през избран интервал, отразяват присъщите събития на същия интервал. Заснетите в края на XIX век филми са отдадени на нефтения взрив в Баку и демонстрират нефтена промишленост, работа на нефтопреработващи фабрики и други, при започване на ХХ век – свободата на дамите, битката с безпросветността и други, а през 90-те години на ХХ век стартират да се създават повече художествени филми в жанра драма. Това е обвързвано с окупацията от страна на въоръжените сили на Армения на териториите на Азербайджан, със скитането на 1 милион бежанци и вътрешно разселени лица и с желанието им за завръщането в родните места. Понастоящем в азербайджанските филми повече са отразени значимите за обществото въпроси.
През 1935 година режисьорите Борис Барнет и Самед Марданов снимат първия звуков филм в страната " На брега на синьото море ", който беше включен в листата на най-хубавите филми на международното кино съгласно изследване, осъществено измежду най-влиятелните кино критици по отношение на празнуването на 100-годишнината на международното кино.
В последно време азербайджанското кино взе участие във авторитетни интернационалните фестивали, проведени в разнообразни страни по света, където печелят награди. Може да се означи една забавна статистика. Заснетите през последните пет години 13 азербайджански кино лентата през 2017 година са спечелили 20 награди, като са взели участие 51 пъти в 38 интернационалните кино фестивали в 20 страни, обхващащи 5 континента.
Миналата година 2 азербайджански кино лентата – “Червената градина ” и “Градски претекстове ” за пръв път вземат участие в проведения в София MENAR Film Festival, който се счита за най-голямото събитие в Балканския район, където се показва ислямската просвета, и притегли огромен интерес на феновете. И тази година Азербайджан е показан на MENAR Film Festival с следващия филм – “Градината с наровете ”. Филмът, сниман по претекстовете на “Вишнева градина ” на съветския драматург и публицист Антон Чехов, споделя за една фамилна драма. Филмът, който е взаимна продукция на филмовото студио “Азербайджанфилм ” и филмовата компания “Бута Филм ” е сниман с покрепата на Министерството на културата и туризма на Азербайджан. Премиерата на “Градината с наровете ” се състоя на Международния кино фестивал в Карлови Вари в границите на програмата “На Изток от Запад ”. Филмът също по този начин беше прожектиран на 21-ия естонски Филмов фестивал „ Черни нощи “ в Талин, 7-мия интернационален кино фестивал в Малатия, където завоюва премия “Най-добър филм ”, в границите на Евразийския интернационален кино фестивал в Казахстан и получи премия.
С решение на Комисията по Азербайджан на Съюза на кинематографистите на Република Азербайджан филмът е определен за показване на задгранични филми на премия “Оскар ” на Американската киноакадемия и беше номиниран за приемане на премия “Оскар ” на Американската киноакадемия в категория “Най-добър филм на непознат език ”.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР