София. Службата на европейския прокурор (EPPO) ще започне работа през

...
София. Службата на европейския прокурор (EPPO) ще започне работа през
Коментари Харесай

Службата на европейския прокурор ще започне работа през 2020 г.

София. Службата на европейския прокурор (EPPO) ще стартира работа през 2020 година, като проектобюджетът за 2019 година за основаването ѝ е 4.9 млн. евро. Очаква се през идващите месеци да бъде назначена краткотрайна администрация, която да работи по построяването на институцията, да създаде правила за избор на прокурори. Това стана ясно по време на конференция, която се организира в София в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В нея присъединяване взеха министърът на правораздаването Цецка Цачева, основният прокурор Сотир Цацаров, правосъдният министър на Люксембург Феликс Браз, шефът на Дирекция „ Правосъдие, съществени права и поданство на Европейската комисия “ Франциско Фонсека Морильо и представители на Европейската комисия.
„ България постоянно е споделяла нуждата от институционални ограничения на европейско ниво за закононарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз. Затова от началото на договарянията по регламента поредно подкрепяхме основаването на Европейската прокуратура, с цел да бъде тя мощна, самостоятелна и сполучливо работеща европейска институция. Отговорният политически ангажимент ни задължава да осигурим всички нужни условия за подбора и избирането на най-хубавите претенденти за европейски основен прокурор и делегирани прокурори. Същевременно ще би трябвало да осигурим законодателни промени в националното си право, с цел да подсигуряваме гладкото деяние на регламента. За да бъде Европейската прокуратура ефикасна, е належащо допустимо максимален брой страни членки да вземат участие в регламента и по тази причина поставяме непрекъснати старания за прибавяне на още страни към засиленото съдействие. Добрата вест е, че две от страните, които сега са отвън това съдействие, обявиха предпочитание за присъединение по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – Малта и Холандия “, сподели още министър Цачева и прикани техният образец да се последва и от други страни.
Франциско Фонсека Морильо, шеф на Дирекция „ Правосъдие, съществени права и поданство “ на Европейската комисия, изясни, че се чака Европейската прокуратура да проработи в Люксембург на 1 ноември 2020 година „ Пътят, който извървяхме, беше дълъг и доста сложен. Но с цел да се реализира тя, би трябвало да продължаваме да работим всички дружно. Вчера ми споделиха една българска сентенция – „ Сговорна тайфа планина повдига “, което значи, че би трябвало да си сътрудничим и да си имаме доверие. Ръка за ръка ще успеем да реализираме дружно своите европейски цели и да защитим ползите на Европейски Съюз и на всички европейски жители “, изясни той.
Главният прокурор Сотир Цацаров напомни, че е минало доста време от 2009 година, когато Лисабонският контракт влезе в действие и член 86 от него стана основа за основаването на Европейска прокуратура. „ Предстои създаване на мощна, ефикасна и самостоятелна прокуратура и имам вяра, че това ще бъде реализирано с общи старания. Както сподели Франциско Фонсека Морильо, „ сговорна тайфа планина повдига “. Бих споделил, че планината към този момент е повдигната и в този момент е време да я задържим в такова повдигнато състояние “, сподели още основният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР