София. Ще започнем изграждането на центъра за съвременно изкуство Топлоцентрала“

...
София. Ще започнем изграждането на центъра за съвременно изкуство Топлоцентрала“
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще започнем изграждането на центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ най-късно в началото на 2019 г.

София. Ще стартираме построяването на центъра за модерно изкуство „ Топлоцентрала “ най-късно при започване на 2019 година Това сподели пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с шефа на Център „ Жорж Помпиду “ – Париж Бернар Блистен, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Това е център за модерно изкуство, който нарекохме „ Топлоцентрала “. От няколко години работим със актуалните български създатели за това да създадем план. Работният план към този момент е подготвен. Очаквам до края на годината или най-късно при започване на идната да стартираме построяването. Изграждаме го в някогашната изоставена постройка на топлоцентралата в Южния парк, покрай НДК “, разяснява Фандъкова. Тя посочи, че са разговаряли с шефа на Центъра „ Жорж Помпиду “ и той ѝ е дал скъпи препоръки и хрумвания. „ Ще разгадавам на опита на неговия екип след построяването му при неговата активност. За София е огромна чест да одобри шефа на най-големия и прочут център за модерно изкуство в Париж и един от най-големите в целия свят. За нас е доста значимо да дадем опция на актуалните бъгларски актьори да намерят сцена в Европа. нашето рпедседателство ни даде тази опция. Столична община имаше специфичен приоритет и политика във връзка с семейството на София на Съвета на Европейски Съюз “, сподели още Фандъкова.
От своя страна Блистен добави, че е поканил Кристо, който е българин, да направи галерия в неговия център след година и половина. „ Трябва да кажа, че и други български създатели участват в нашия център. Например, сега има галерия на Недко Солаков с 10 негови рисунки. Това е едно проучвателно пътешестване. Моят сътрудник и аз желаеме да проучим актуалната обстановка с българското творчество, с цел да разберем каква е спецификата на българската художествена сцена след рухването на комунизма. Искам да схвана кои са създателите, които пробудиха духовете и които може би още не престават да творят “, добави той и благодари на кмета на София за това, че го е приела по този начин сърдечно, както и за нейното желание да построи в София един креативен център. „ Нещо, за което говорихме и по-конкретно “, уточни още той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР