София счупи световния рекорд по необитавани жилища! Но цените на

...
София счупи световния рекорд по необитавани жилища! Но цените на
Коментари Харесай

Парадокс!: София счупи световния рекорд по необитавани жилища! Но цените на имотите скачат пак!

София счупи международния връх по необитавани жилища! Но цените на парцелите скачат отново! Вече  трета година се приказва, че „ балонът “ в цените на жилищата е пред пръсване. Но цените на жилищата не престават да се повишават. През януари 2015 година тристаен апартамент в столицата се е продавал приблизително за 80 000 евро. А сега междинната цена е с над 100 000 евро по-висока. Това демонстрират данните на платформата Homeheed, която събира и обобщава информация за покупко-продажбите от уеб страниците за недвижими парцели.

През януари т.г. тристайните жилища са се продавали за към 187 000 евро, а двустайните – към 124 000 евро.

Това сподели в предаването (О)позиция Васил Люнчев, създател на Homeheed.

Парадоксално е, че популацията на София не пораства, даже е намаляло с 10-20 хиляди през последните 10 години. В същото време се строи интензивно и броят на жилищата към този момент е достигнал 700 000, а цените вървят нагоре.

„ Това е феноменът „ тъмни прозорци “, който в България е достигнал невиждани мащаби “, твърди Люнчев. В столицата има към 200 000 заключени жилища – там не живеят нито притежатели, нито наематели, нито родственици или другари, необитавани са. По света това събитие обгръща 9-10% от домовете, а у нас процентът е към 30%, уточни специалистът.

На фона на многото „ спящи “ жилища, и повишаването на парцелите и наемите бързо се качват. За двустаен апартамент в София наемът към този момент е приблизително 900 лв..

Той обясни и може ли ексклузивен налог да принуди притежателите на „ замразени “ жилища да ги отключат – за продажба или за наематели?

 

 

Източник – Сега

Още вести четете в категорията България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР