София. С умелото управление на финансовият министър Владислав Горанов миналата

...
София. С умелото управление на финансовият министър Владислав Горанов миналата
Коментари Харесай

Народният представител от ГЕРБ Иван Миховски: С умелото управление на министър Горанов държавният дълг бе намален до 25 % от БВП

София. С умелото ръководство на финансовият министър Владислав Горанов предходната седмица държавният дълг бе понижен до 25 % от Брутният вътрешен продукт при 29,1 в края на 2016 година Това води до спестявания на разноски за лихви от 79 млн. лева годишно, изясни по време на среща с членове на ГЕРБ и с жители, пристигнали на среща с него, националният представител Иван Миховски. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ. Той разясни, че предходната седмица МФ е изплатило външен дълг в размер на близо 2 милиарда лв. - 950 млн. евро главница и 40.375 млн. евро лихви.
Това е тематика, към която хората не демонстрират интерес, вижда им се далечна. Но тя в действителност е доста значима и касае по един или различен метод всички. Защото точно с помощта на акумулираните в държавния запас суми, отпада потребността от стартиране на нови облигации на външните пазари през 2017 година, разясни Миховски.
Според него другото значимо, което би трябвало да се разбере е, че за изплатената емисия са употребени пари от фискалния запас, а той пък доближи рекорден размер и главните аргументи за това са две - от една страна след стрес тестванията на банките през предходната година не се наложи държавна поддръжка за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 година останаха във фискалния запас. А в резултат на подхванатите ограничения за повишение на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 година приключи с остатък от 1,472 милиарда лева, което се случва за първи път от 2008 година Този остатък също влиза във фискалния запас.
От началото на 2017 година до края на май още веднъж имаме остатък в размер на към 1,65 милиарда лева Тоест до момента в който фискалният запас е на тези извънредно високи равнища, държавният дълг понижава, това е положителната вест, акцентира Миховски.
По думите му с помощта на цялостната политика на държавното управление на премиера Бойко Борисов страната ни е на трето място в Европейски Съюз по невисок дълг по данни на Евростат. С най-голям дълг са Гърция - 171% от Брутният вътрешен продукт, Италия - 134,6%, и Португалия - 130,5 %. Добре е тези неща да се знаят, с цел да не се подвеждат хората по тиражираните от Българска социалистическа партия неистини за финансов апокалипсис. Те просто не са правилни, те са следващите им подправени вести, които всекидневно създават, акцентира националният представител и подчертава, че сега България е и измежду страните, които са отбелязали най-голямо понижение на държавния си дълг и той остава доста надалеч от междинния за Европейски Съюз, който е 86% от Брутният вътрешен продукт. До 2022 година България няма други огромни заплащания по външния си дълг, акцентира още Миховски, който е член на Комисията по стопанска система и туризъм в Народното събрание.
По време на срещата, която се организира в клуба на Политическа партия ГЕРБ в Троян, хората се интересуваха и от идните поправки на пътната инфраструктура в общината, както и от други локални проблеми.
Срещите на Миховски в региона не престават.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР