София. Протестиращи ирландци в събота предупредиха Тереза Мей за рисковете

...
София. Протестиращи ирландци в събота предупредиха Тереза Мей за рисковете
Коментари Харесай

The Irish Times: Протести на границата заради Брекзит

София. Протестиращи ирландци в събота предизвестиха Тереза Мей за рисковете от „ твърда “ граница, които може да доведат до неуспех на мирния развой в Северна Ирландия, написа в днешния си брой The Irish Times .

‘Ирландия няма да разреши да страда поради нелепостта на торите и тяхната партия "!

Стотици са излезли в събота на граничната линия сред Република Ирландия и Северна Ирландия, с цел да напомнят на английския министър председател, че вероятността от „ твърда “ граница може да докара да заличаване на „ твърдо “ извоювания мир в Северна Ирландия. Протестиращите ясно са декларирали, че отговорността пада точно върху премиера.
Изградена била реплика на гранична преграда, на която артисти, облечени като бойци и митничари са разигравали подиуми, до момента в който ядосани протестиращи против Брекзит са произнасяли речи.
Ако Обединеното кралство напусне Европа без договорка, свободният поток на артикули ще бъде пресечен поради основаването на „ твърда “ граница на Острова, предизвестява и Европейската комисия.
Демонстрантите са декларирали: „ Ние ще сме пострадали от грешките на тези, които са в Уестминстър. “ И още: „ Няма да приемем тази граница и ще настояваме Лондон да позволи казуса, който самичък сътвори. “
Те са оповестили пред медиите, че 20 години след Споразумението от Разпети петък от 1998 година, известно и като Белфастко съглашение, с което се постави завършек на десетилетия насилия, „ целият мир и благоденствие, които постигнахме, ще бъдат унищожени от една „ твърда “ граница “. Според тях общностите ще се върнат с години обратно и ще са принудени да живеят в сянката на нечия граница.
Правителствата в Дъблин и в Лондон обявиха, че желаят да избегнат „ твърда “ граница след Брекзит, доста пъти разнообразни осведомителни източници настояват, че отдръпването на Британия от Европейски Съюз не значи завръщане към предходното принуждение. Но от службите по защита на реда декларират, че в случай че се възстановят митническите постове, полицията ще би трябвало да ги пази, а това изправя пред риск офицерите.
Саймън Ковни, външен министър на Република Ирландия през седмицата съобщи, че ще е мъчно да не се конфигурират нови уреди, в случай че има Брекзит без договорка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР