София. При проблеми след изтеглен кредит хората най-често посочват в

...
София. При проблеми след изтеглен кредит хората най-често посочват в
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Понякога търговците разчитат на недобрата информираност на потребителите, за да ги изкушат с неизгодна сделка

София. При проблеми след изтеглен заем хората най-често показват в жалбите си до Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), че усещат някаква тежест при погасяването му. Понякога това може да е чисто субективно, само че в други случаи се дължи на опитите на финансови институции да товарят кредитополучателите с добави разноски, с изключение на общоприетите вноски, които те по този начин или другояче дължат. Това разяснява ръководителят Димитър Маргаритов в предаването „ Преди всички ” по БНР, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Маргаритов посочи, че относителният дял на жалбите по отношение на потребителски заеми не е доста огромен на фона на останалите. Когато през миналите години тези артикули навлязоха мощно на пазара, КЗП превантивно извърши изчерпателен разбор на договорите с общи условия на финансовите институции, които отпускат такива заеми. Председателят на Комисията уточни, че главните тематики и проблеми, които са се откроили и по които институцията се е произнесла, касаят на първо място опитът на кредитната институция да сложи кредитополучателя в неравностойно състояние като страна по контракта. Например, чрез лесната опция заемът да бъде разгласен за предварително дължим, въвеждането на друг вид незаконосъобразни такси и така нататък
Според ръководителя на КЗП главните проблеми и в бранша на кредитирането, и в други сфери на потребителското търсене и предложение са свързани с това, че търговците разчитат на неинформираността на потребителите и че по някакъв метод ще съумеят да ги заблудят, че правят доста преференциална договорка. „ Голям брой от забраняваните от нас нелоялни практики касаят точно неналичието на информация или изкривяването на информацията по метод, който не разрешава на потребителя да направи рационален избор, изясни Маргаритов. Той подсети, че даденият от закона 14-дневен период за отвод от контракта за заем дава спомагателна опция на потребителя да размишления и – в случай че реши, да се откаже от него.
„ Всеки човек си мисли, че когато получава избран заем, ще има опция да го поддържа. Но неведнъж това се оказва непостижима задача, а оттова пораждат и проблемите ”, сподели още Маргаритов в отговор на въпрос на водещата Диана Дончева преценяват ли се хората със периодите за погасяване на заема и по какъв начин може да им попречат отговорности към други институции, да вземем за пример. Той добави, че за отбягване на риска от прекалено задлъжняване потребителите е добре преди тегленето на заем да се съветват със експерт в тази сфера. И изясни, че на идващ стадий могат да бъдат подхванати дейности за предоговаряне, отчасти погашение и други сходни, с цел да не се трансформира заемът в неприятен.
На финала на диалога Маргаритов предложи потребителите да бъдат деликатни, да вършат съпоставки на офертите на пазара и да не се поддават на едно или друго въздействие при сключването на контракти за подобен вид услуги.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР