София подновява кандидатурата си за наградата „Зелена столица на Европа“

...
София подновява кандидатурата си за наградата „Зелена столица на Европа“
Коментари Харесай

Фандъкова: София кандидатства за наградата „Зелена столица на Европа“ през 2024 г.

София възобновява кандидатурата си за премията „ Зелена столица на Европа “ през 2024г. Постигнатото от града беше оценено доста високо, като с изключение на напредъкът на София като зелен град, комисията оцени и работата ни с жителите. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри конференцията URBAN GREEN, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Форумът се организира през днешния ден във Военна академия " Г. С. Раковски " в София с присъединяване на Флоранс Рубин, дипломат на Франция, Торстен Гайслер, шеф на Фондация „ Конрад Аденауер “, кмета на Подгорица Иван Вукович, зам.-кмета на Сараево Аня Маргетик.

София стабилно усъвършенства качеството на въздуха, както и пешеходната и велосипедна съгласуваност. Работим по редица планове за залесяване, развиване на зелени градски пространства, разширение на велосипедни и пешеходни връзки, пешеходен и велосипеден мост сред двете елементи на Южен парк над ул. „ Бяла Черква “.
През тази и идната година следва да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат построени нови велоалеи, които да свържат регионите „ Люлин “ и „ Дружба “ с центъра.

По думите на кмета Фандъкова „ осъществяваме редица начинания, с които включихме софиянци в напъните ни за по-зелен град – залесихме дружно с жителите 100 хиляди дървета до бившето хранилище „ Суходол “, тази година продължаваме залесяването в землището на с. Негован. Инициативата „ София избира “ тази година организирахме с фокус зеленото. “

Йорданка Фандъкова уточни, че е значима и връзката ни с останалите общини от района във връзка с екологията и въздуха. „ Работата ни с останалите Балкански столици също беше оценена, тъй като за въздуха и екологията няма граници, – акцентира още столичният кмет. – Настоящата конференция е също изпитание в отбрана на нашата кандидатура и взаимна работа за възстановяване на екологията. “

Фандъкова заяви, че до дни ще бъде разгласен архитектурен конкурс за пешеходен и велосипеден мост сред двете елементи на Южен парк над ул. „ Бяла църква “, един от предпочитаните планове, който беше утвърден от Столичния общински съвет за осъществяване по отношение на кандидатурата на София за „ Зелена столица на Европа “.

През тази и идната година следва да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат построени нови велоалеи, които да свържат кварталите „ Люлин “ и „ Дружба “ с централната градска част и Зеления кръг, както и в северна посока – продължението на велоалеята по бул. „ Дондуков “ ще доближи през моста Чавдар до ул. „ Черковна “.

Елица Панайотова, координатор на Програма „ Зелена София “ към Столична община съобщи, че: „ Дърветата и зелените площи в града са най-голямата ни полезност, тъй като са значими за чистотата на въздуха, по-ниските температури, за питейната вода, за понижаване на наводненията, опазване на биоразнообразието, както и за физическото и психическо здраве на хората. Затова е значимо да намерим модели, по които да можем да осъществяваме обществено налична зеленина, даже и без да се постанова да е обществена благосъстоятелност. “

„ Една огромна част от моите старания в последните години е ориентирана към възстановяване на качеството на атмосферния въздух в София. Вече имаме първите трайно положителни резултати, които демонстрират, че се движим в вярна посока и напъните ни имат резултат, “ подчертава Фандъкова.

За трета поредна година (от 2019 до 2021) София извършва нормата за средногодишна централизация от 40 микрограма на пространствен метър за ФПЧ10. Остава да реализираме и другия индикатор – брой дни в годината с превишения на средноденонощната норма за ФПЧ10 от 50 микрограма на пространствен метър. За него наклонността също е позитивна, като през предходната година единствено на една от станциите е записано превишение на нормата повече от допустимите 35 дни годишно.

Като част от самодейността „ Глобален кметски пакт за климат и сила “ София си е сложила цел за понижаване на парниковите излъчвания с 40% до 2030 година, спрямо 2007 година През 2020 година София регистрира 20% понижаване на парниковите си излъчвания спрямо 2007 година

„ В края на април 2022 година София завоюва място измежду 100 общини, участващи в европейската задача за въглероднонеутрални градове до 2030-та година. Това ни дава опция в идващите 8 години да получим финансиране за проучвания за нововъведения, както и преимущество в конкуренцията във всички европейски фондове, свързани със Зелената договорка, “ сподели още кметът Фандъкова.

София подаде кандидатурата си към Европейска комисия на 28.04.2022 година Очаква се през юли 2022 година да бъдат оповестени финалистите в състезанието.

Торстен Гайслер, шеф на Фондация „ Конрад Аденауер “:„ Живея в София от 6 години и мога да кажа, че през тези години София се трансформира в един по-жизнен и динамичен град и стопански по-успешен град. София стана и по-зелен и чист град и в този смисъл и по-устойчив. И това не е инцидентно, а се дължи на визията и на сполучливото гонене на всички цели, заложени от екипа на кмета Фандъкова “.

Флоранс Рубин, дипломат на Франция:„ Повечето от трансформациите на градовете се реализират от градските управи. Когато демократизираме ръководството и дадем поддръжка посредством общинските бюджети виждаме, че хората стартират да мислят повече за озеленяването. Зелените градове са демократични и демократичните градове са зелени. “

Кметът на Подгорица Иван Вукович:„ Озеленяването е доста значимо. За четири години успяхме да озеленим нашия града и Подгорица беше класиране на пето място в Европа по градска зеленина. Успяхме да озеленим 200 хиляди кв. м зелени площи. В парковете внесохме интелигентни решения, с които привлякохме младежите да прекарват повече време на открито. Благодаря за опцията да споделим опита на Подгорица. “

Зам.-кметът на Сараево Аня Маргетик:„ Чест е да участваме в конференцията по покана на кмета Фандъкова. За нас е доста значима опцията да обменим опит, тъй като имаме общи проблеми и би трябвало да се оправим с провокациите на климата и замърсяването на въздуха. “

Конференцията URBAN GREEN 2022 се провежда от Столична община и фондация " Конрад Аденауер – България " в партньорство с EIT Climate-KIC Hub Bulgaria.

Проект „ Зелена София “ започва по самодейност на кмета на Столична община през октомври 2016 година и е конструкция към „ Асоциация за развиване на София “. Екипът, който стои зад плана, има две съществени цели: да приготви кандидатурата на столицата за премията на Европейската комисия „ Зелена столица на Европа “, както и да предизвиква политиките на Столична община, свързани с устойчивото развиване на града.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР