София. Парламентарното сътрудничество и Българското председателство на Съвета на Европейския

...
София. Парламентарното сътрудничество и Българското председателство на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

Парламентарното сътрудничество и Българското председателство на Съвета на ЕС обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович

София. Парламентарното съдействие и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз разискаха на среща ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Сътрудничеството сред нашите два Народното събрание е доста интензивно, изключително сред групите за другарство, уточни на срещата Цвета Караянчева. България и Хърватия постоянно са работили интензивно и се надявам да продължим тази възходящата линия, акцентира тя. Колинда Грабар-Китарович също означи значимата роля на парламентарните контакти сред двете страни и страните от Европейски Съюз, които могат да допринесат за повишение на доверието на европейските жители.
Цвета Караянчева срещна хърватския президент със събитията от Парламентарното измерение на Българското председателство. Тя добави, че Българското председателство протича доста сполучливо и изрази подготвеност страната ни да показа своя опит с Хърватия, на която й следва да поеме Председателството на Съвета на Европейски Съюз през 2020 година
Председателят на Народното събрание акцентира, че главният приоритет за нас са страните от Западните Балкани. Ние дружно би трябвало да им оказваме помощ с нашия опит по пътя им към европейска интеграция и се надяваме тази тематика да остане в дневния ред и на идващите ръководи, съобщи още Цвета Караянчева.
Подготвяме се за нашето председателство, като желанието ни е да осигурим последователност, осведоми Колинда Грабар-Китарович. Тя добави, че дружно със страните от тройката – Финландия и Румъния, работят по общите си цели. В момента за нас значими са Брекзит, новата финансова вероятност и като цяло – сигурността и стабилността в Европа, съобщи още президентът на Хърватия. Колинда Грабар-Китарович добави, че за разширението на Европейски Съюз в посока на прилежащите за Хърватия страни също е извънредно значимо. Тя изрази вяра, че идната Среща на върха за Западните Балкани през май в София ще реализира триумфи.
Нашите общи ползи са свързани и с Шенгенското пространство, акцентира хърватският президент и изрази вяра България в най-скоро време да бъде интегрирана. Надяваме се тази година да осъществим техническите условия, означи Колинда Грабар-Китарович и добави, че присъединението към Шенген е доста значимо, тъй като по този начин ще се подсигурява сигурността на нашите граници.
На срещата бе дадена висока оценка на съдействието в сферите на културата, стопанската система, образованието и туризма. Подчертано беше, че има благоприятни условия за активизиране на търговско-икономическите контакти сред двете страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР