София. От 17:30 ч. в Галерия Средец“ на Министерството на

...
София. От 17:30 ч. в Галерия Средец“ на Министерството на
Коментари Харесай

С изложбата „Заедно по свещените места на планината Осогово” се откриват Европейските дни на наследството в България

София. От 17:30 ч. в Галерия „ Средец “ на Министерството на културата ще бъде открита фотоизложбата „ Заедно по свещените места на планината Осогово ”. Тя е дело на Регионален исторически музей „ Акад. Йордан Иванов ” – Кюстендил, като с нея ще бъде сложено формалното начало на тазгодишното издание на Европейските дни на наследството в България. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Изложените фотографии показват благосъстоянието и разнообразието на обекти с паметно предопределение в Кюстендилския район – скални светилища, ранно християнски монументи, свещени извори, оброчища, манастири, черкви, параклиси, джамии. Особен акцент измежду тях съставлява култът към българския светец и настойник на народа ни Свети Иван Рилски. Таблата илюстрират освен връзката сред природата и индивида, само че и хармонията в техните взаимоотношения през вековете. По този метод изложбата концептуално съответствува и с тематиката на Европейските дни на наследството през 2017 година – „ Наследство и природа: пейзаж от благоприятни условия ”. Изборът на сходна тематика е подбуден от нуждата публичното внимание да се насочи към неразривната връзка сред сътвореното от индивида и неговата естествена среда. В същото време тя слага и въпроса за взаимната взаимозависимост сред културното и естествено завещание в процеса на тяхното запазване, обезпечаване на достъп и разпространение.
В откриването на изложбата в Галерия „ Средец ” ще вземе присъединяване и Валентин Дебочички – шеф на Регионален исторически музей – Кюстендил.
Посетителите на фотоизложбата „ Заедно по свещените места на планината Осогово ” ще имат опцията да се срещнат с част от неповторимото завещание на територията на Кюстендилския район, който е извънредно богат на културни полезности от всички исторически столетия. Голяма част от тези места са свещени и се свързват с избрана ритуалност, посредством която от хилядолетия човек е достигал до Бога, молил се е за здраве и омилостивяване на природата. Изсичанията в скалите датират от праисторически времена – скални ниши, кръгове, вдлъбнатини – всички ориентирани към Слънцето и свързани с култа към него. Свещените храмове и светилищата от по-късния интервал са местата, където траките и по-късно римляните почитали своите божества посредством молебствия, блага и ритуали.
Най-ранните следи от християнската просвета в региона са известни от археологическите изследвания на антични и късноантични базилики в границите на Пауталия. В Кюстендилския край има и значително оживели през вековете средновековни и късносредновековни параклиси, църкви и манастири. През Възраждането, а и по-късно, постоянно върху руините им са се изграждали още веднъж християнски храмове.
Емблематичен в Кюстендилско е култът към Св. Иван Рилски и местата свързани с него – родното му село Скрино, пещерата, в която светецът е почнал монашеския си живот, и най-много - учредената от
отшелника и учениците му Велика Рилска обител.
Съхранените през вековете старинни параклиси ни припомнят по сантиментален метод за вярата на дедите и бащите ни, за нашата религия. Оброците с побития кръст или просто камък, обхванати в сянката на древен дъб, бряст или орех и в множеството случаи - с течаща наоколо „ света вода ”, ни водят далеко в езическите времена. По тези места се разчитат напластявания на разнообразни култури във времето, устояли или не устояли на превратностите в историята. Всички тези монументи и свещени места, без значение от местоположението и датировката си, показват безконечното поклонение на индивида към божественото, връзката му с обяснимото и необяснимото на земята, в природата и във вселената, те от хилядолетия са били обект на удостояване.
„ Европейските дни на наследството ” са взаимна самодейност на Съвета на Европа и Европейската комисия, а народен координатор за България е Министерството на културата. Домакин на формалните прояви по отбелязването на Европейските дни на наследството през 2017 година е гр. Силистра (27-30 септември).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР