София. От 1 юли 2018 г. цената на електрическата енергия

...
София. От 1 юли 2018 г. цената на електрическата енергия
Коментари Харесай

Токът и парното поскъпнаха

София. От 1 юли 2018 година цената на електрическата сила се усили приблизително с 2,03 %, а цената на топлинната със 7,33%. Това реши Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на свое съвещание. Решението ще важи за новия ценови интервал, който стартира от 1 юли 2018 година и ще продължи до 30 юни 2019 година Председателят на Регулатора доцент Иван Иванов посочи, че за ЧЕЗ цената на електрическата сила ще се увеличи с 1,75 %, за EVN с 1,82 % и за „ Енерго-про “ с 2,78 %. По отношение на топлинната сила за „ Топлофикация – София “ покачването на цената ще е с 7,46 %, за „ ЕВН България Топлофикация “ – Пловдив 0,94 % и за „ Веолия Енерджи Варна “ ЕАД е 4,89 %. Той посочи, че при взимане на решението за повишаване на цената на топлинната сила е взета поради тази на природния газ, която се е повишила заради повишаването на суровия нефт и неговите деривати на международните пазари. Доц. Иванов обърна внимание, че КЕВР е съумяла да понижи поисканото покачване от „ Булгаргаз “ съвсем на половина. Доц. Иванов разясни, че откогато работи този състав на КЕВР, в последните три години, се стреми цената електрическата силата да бъде минимално увеличена. " КЕВР употребява всяка опция, която ѝ дава законът и подзаконовите нормативни актове, с цел да приема решения в интерес на жителите и бизнеса на България “, сподели той и посочи, че не би трябвало да се позволява да се стигне до тежко финансово състояние на енергийните сдружения.
Докато Регулаторът заседаваше, пред постройката на КЕВР се организира митинг против нарастването на цената на тока, парното и водата. Протестът бе подсилен от Градския съвет на Българска социалистическа партия – София. Протестиращите носеха трансперанти, на които пишеше: " Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме? " и " ЧЕЗ - на народа, не на шайката! Няма да плащаме на Гинка! ". Протестиращите съумяха краткотрайно да затворят за придвижване бул. „ Княз Александър Дондуков “.
Увеличението разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в обществената мрежа „ Facebook “. Тя уточни, че увеличението на цената на тока и парното е следващият цинизъм от страна на ръководителя на КЕВР. По думите ѝ гласуването на оставката на Иван Иванов е най-малкото, което би трябвало да се случи, с цел да има правда в страната и правдивост за хората. „ Бил спазвал закона при ценобразуването. Защо със същата угриженост не съблюдава закона и не се произнесе за договорката с Гинка Върбанова и ЧЕЗ? А господин министър председателят твърди, че КЕВР бил самостоятелен орган. Независим е от закона и подвластен от икономико-политически ползи “, разяснява още Нинова.
Деница КИТАОНВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР