София. Омбудсманът Мая Манолова, заедно с възпитаници на Софийската гимназия

...
София. Омбудсманът Мая Манолова, заедно с възпитаници на Софийската гимназия
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова, шеф Манчев, Миро, Анелия, Деси Бакърджиева и Тити месиха козунаци за баба и дядо, кампанията „Великден за всеки“ стартира за трета поредна година

София. Омбудсманът Мая Манолова, дружно с ученици на Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии и възпитаници от 51 СОУ „ Елисавета Багряна “, лицата на акцията – Миро, Анелия, баскетболният треньор Тити Папазов и актрисата Деси Бакърджиева стартираха третото издание на националната акция „ Великден за всеки – Дари празник на баба и дядо “ с месене на козунаци и кифлички, които по-късно занесоха на възрастни хора в три обществени домове в столицата. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България .
Приготвянето на козунаците и кифличките се организира под вещото управление на началник Манчев, който също застана зад акцията на омбудсмана и инструктори от Кулинарната академия HRC, където се организира събитието. И тази година акцията има за цел да събере средства за българските пенсионери, които няма да получат надбавка от държавното управление за огромния християнски празник.
На събитието участваха и сътрудниците на националната акция – Български Червен кръст, Националният застрахователен институт, „ Български пощи “ ЕАД, Българската хранителна банка, Националният алианс за работа с доброволци (НАРД), Национално съдружие „ Младежки глас “, представители на хранителния отрасъл, на хранителни вериги и други
„ Искам да кажа от сърце, че всеки един от вас е извънредно значим за нас, ние ви обичаме и без вас акцията не би могла да се случи. На децата, на академията, на лицата на акцията, на сътрудниците и на бизнеса. А посланието е ясно – децата, с доста обич, с доста благодарност, с доста почитание, ще изработят сами най-яркия знак на великденския празник и софра – козунака, който ще занесем дружно на баба и дядо “, съобщи омбудсманът Мая Манолова.
„ Всяка година акцията „ Великден за всеки “ има съпътстваща публично значима идея. През първата година това беше битката за рухване на Данък добавена стойност върху дарените храни, през втората година – двойните стандарти при храните в Европейски Съюз. Сега фокусът на акцията ще бъде ориентиран към идеята против пилеенето на храни и здравословното хранене при децата “, добави Манолова.
Тя изнесе данни, съгласно които всяко българско домакинство унищожава към 90 кг. храна на година или една минимална заплата над 500 лева Сред аргументите са неразумното извършване на покупки и неналичието на механизми за шерване на храна.
„ Уважението към храната стартира от фамилията, тъй че ние ще се насочим и към българските семейства, които за жалост пилеят половината от тези 700 000 тона храна, която се унищожава в България “, акцентира публичният бранител.
Съпътстващата идея към „ Великден за всеки “ през тази година е под наслов „ БезОСТАТЪЧНО щастливи “, защото по думите на Манолова, храната с изключение на нужда е благополучие, наслаждение и съпреживяване, един миг, който споделяме с обичаните си хора. „ Иска ни се децата да помислят, преди да изхвърлят с лека ръка в коша остатъка от кифлата, сандвича си, тъй като някъде другаде техен връстник гладува “, добави омбудсманът.
По отношение на здравословното хранене при децата, публичният бранител съобщи, че ще бъде предизвикателство да се изясни на учениците по какъв начин е по-добре да се храним и кои храни са здравословни.
„ По-добре е една засегната ябълка и един презрял банан да се трансфорат в здравословен шейк, в сравнение с да бъдат изхвърлени в боклука “, безапелационна бе Манолова.
В третото издание на „ Великден за всеки “ още веднъж ще се набират парични средства и хранителни артикули за възрастните хора, които няма да получат надбавка за огромния християнски празник. Идеята е да бъдат подкрепени хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния предел. По одобрени описи на Национален осигурителен институт средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лв., с които пенсионерите ще имат опция да пазарят в 5 000 обекта в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. Със съдействието на обществения патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни артикули на обществено слаби и небогати хора.
В предходните две издания, акцията събра близо 2 млн. лв. в пари и храни, с които бяха зарадвани десетки хиляди пенсионери.
Средствата се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита съответно и само за задачите на акцията, като титуляр е Български Червен кръст:
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF.
Средства се одобряват и със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от Данък добавена стойност, както и посредством on-line дарения от България и чужбина на уеб страницата на БЧК – www.redcross.bg.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР