София. Няма промяна в позицията на България относно езиците, на

...
София. Няма промяна в позицията на България относно езиците, на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония

София. Няма смяна в позицията на България по отношение на езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония, съобщи в отговор на въпрос на кореспондент на организация „ Фокус ” вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
„ В деен контакт сме с управляващите в Република Македония по доуточняване на текстовете на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Езиковата формула, която към този момент е залегнала в Договора, следва прецизно клаузата от Декларацията от 1999 година, препотвърдена в Меморандума за европейска и евроатлантическа интеграция от 2008 година и употребена в десетки двустранни Спогодби в разнообразни области ”, изясни Захариева.
Още през 1999 година министър председателите на Република България и Република Македония подписват взаимна декларация на формалния език според Конституцията на Република България и на формалния език според Конституцията на Република Македония. Тази формула, по която има реализирано единодушие преди 18 година, се употребява и в този момент.
„ Интерпретации по тематиката са ненужни, а ново отваряне на въпроса е неефикасно и за двете страни. Ако има печеливш от сходни диспути, това са съперниците на европейската вероятност на Република Македония и доближаването сред двете страни ”, разяснява още вицепремиерът Екатерина Захариева.
Мариела РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР