София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от

...
София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от
Коментари Харесай

Критика: София няма план за справяне със замърсяването на въздуха от битовото отопление

София няма планове за понижаване на замърсяването на въздуха от битово отопление, а то е важен източник на фини прахови частици. Това се показва в отчет на Европейската счете палата, показан през днешния ден.

Планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха от семействата, се добавя в документа. Палатата е направила инспекция на ограниченията за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт, осведоми Българска телеграфна агенция.

България заема челно място в таблицата за години загуба на живот в положително здраве поради замърсен въздух. Отбелязва се, че София не разполага с места за наблюдаване " от индустриален тип " на качеството на въздуха, макар че в града има електроцентрали и други промишлени уреди. Пояснява се, че в София поради строителството на метрото през 2014 година измервателната станция на Орлов мост е била отстранена. Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишение на фините прахови частици, а по-късно честотата на измерените превишения в столицата е намаляла внезапно.

България дефинира като двата съществени източника на замърсяване на въздуха в страната битовото отопление и превоза. За последните десетина години нивото на финансиране на ограничения за запазване на чистотата на въздуха у нас е било понижено с 58 на 100 - от 120 милиона евро за 2007-2013 година, на 50 милиона евро за 2014-2020 година, демонстрират данните.

Въпреки извоюваните от Европейската комисия каузи за чистотата на въздуха против България и други страни в Европейски Съюз пред Европейския съд, това не е довело до обвързване за предприемане на съответните ограничения. През 2016 година общо 13 страни в Европейски Съюз, измежду които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.

Всяка година в Европейски Съюз мръсният въздух провокира преждевременната гибел на към 400 000 души и води до разноски за стотици милиарди евро, е записано в отчета. Най-застрашени са хората, които живеят в градовете, прецизират създателите на отчета.

Европейската счете палата прави и тревожната констатация, че условията на Европейски Съюз за качеството на въздуха са по-слаби от избраните от Световната здравна организация. Въпреки това множеството страни в Европейски Съюз не съблюдават даже занижените условия и не подхващат нужните дейности, с цел да трансформират това. Допълва се, че наблюдението за чистотата на въздуха не се прави на верните места. Добавя се, че Европейска комисия не е в положение да наложи нужните санкции, когато страните не съблюдават условията, даже когато против тях са произнесени правосъдни решения. Установено е, че от време на време европейското финансиране за пречистване на въздуха не е ориентирано добре.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР