София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от

...
София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от
Коментари Харесай

ЕСП: София няма план за справяне със замърсяването на въздуха

София няма планове за понижаване на замърсяването на въздуха от битово отопление, а то е важен източник на фини прахови частици. Това се показва в отчет на Европейската счете палата, показан през днешния ден.

Планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха от семействата, се добавя в документа. Палатата е направила инспекция на ограниченията за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.

България заема челно място в таблицата за години загуба на живот в положително здраве поради замърсен въздух. Отбелязва се, че София не разполага с места за наблюдаване " от индустриален тип " на качеството на въздуха, макар че в града има електроцентрали и други промишлени уреди. Пояснява се, че в София поради строителството на метрото през 2014 година измервателната станция на Орлов мост е била отстранена.

Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишение на фините прахови частици, а по-късно честотата на измерените превишения в столицата е намаляла внезапно.

България дефинира като двата съществени източника на замърсяване на въздуха в страната битовото отопление и превоза. За последните десетина години нивото на финансиране на ограничения за запазване на чистотата на въздуха у нас е било понижено с 58 на 100 - от 120 милиона евро за 2007-2013 година, на 50 милиона евро за 2014-2020 година, демонстрират данните.

Въпреки извоюваните от Европейската комисия каузи за чистотата на въздуха против България и други страни в Европейски Съюз пред Европейския съд, това не е довело до обвързване за предприемане на съответните ограничения. През 2016 година общо 13 страни в Европейски Съюз, измежду които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.

Всяка година в Европейски Съюз мръсният въздух провокира преждевременната гибел на към 400 000 души и води до разноски за стотици милиарди евро, е записано в отчета. Уточнява се, че най-застрашени са хората, които живеят в градовете.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР