София. Не мисля, че тепърва на полето на нелоялните търговски

...
София. Не мисля, че тепърва на полето на нелоялните търговски
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Около 45% от българските потребители познават своите права и ги отстояват активно

София. Не мисля, че занапред на полето на нелоялните търговски практики може да бъде открита топлата вода. По-скоро има превръщане на съзнанието и манталитета на търговците от гонене на бързи и лесни облаги на гърба на потребителя към превръщането му в предан клиент, което да им обезпечи трайно наличие на пазара. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на bTV радио, оповестиха от пресцентъра на КЗП.
„ Трудно търговците биха могли да употребяват нови способи, които да не бъдат хванати от комисията, а и от самите консуматори. Хората в България са все по-склонни интензивно да реагират усетят ли своите потребителски права застрашени или накърнени ”, добави ръководителят.
Маргаритов поддържа своята теза с данни от изследване на Европейската комисия, които сочат растеж на потребителската просвета в общоевропейски проект. Близо 50% от европейците познават своите потребителски права и интензивно ги отстояват. България се доближава до това равнище с 44-45%.
Друг аспект от цитираното от ръководителя проучване демонстрира, че потребителите от ден на ден се доверяват на онлайн извършването на покупки, а някои го употребяват като главен и даже единствен прийом за търговия. Резултатите от сондажа извеждат и друга позитивна линия – относително високото доверие в институциите, които обезпечават потребителската отбрана в съответните страни.
„ Ако това изследване демонстрира някаква наклонност с противоположен знак, то е относително недобрата осведоменост изключително на търговците на дребно за потребителските правила, упованията на хората и разпоредбите на законодателството. В момента нашата институция разпростира сериозен план, обвързван с европейските фондове, който има за цел да усъвършенства взаимоотношението сред Комисията и дребните и междинни предприятия. Задачата да се реализира по-висока осведоменост у търговците за разпоредбите, по какъв начин би трябвало да се положат старания, с цел да се съблюдават и оттова – посредством предварителна защита да търсим още по-добра отбрана на хората ”, разяснява Маргаритов.
Анализирайки данните от европейското изследване, ръководителят акцентира нуждата от още по-добро взаимоотношение сред потребителите и институциите от една страна и сред институциите и търговците – от друга. „ Без това ние не бихме осъществявали оптимално ефикасен и сполучлив надзор ”, сподели в умозаключение той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР