София. Навършват се 70 години от приемането на Женевските конвенции,

...
София. Навършват се 70 години от приемането на Женевските конвенции,
Коментари Харесай

Навършват се 70 години от приемането на Женевските конвенции

София. Навършват се 70 години от приемането на Женевските конвенции, които регламентират правната протекция на лицата по време на спор (ранените и болните на бойното поле, военнопленниците, цивилните лица и обекти по време на въоръжен конфликт) и образуват основата на интернационалното филантропично право (МХП), оповестиха от пресцентъра на БЧК .
Приети на 12 август 1949 година, директно след края на Втората международна война, те са измежду дребното интернационалните контракти, които са всеобщо утвърдени и отразяват универсалните полезности на етичното държание във време на въоръжен спор.
България е утвърдила Женевските конвенции и поредно съблюдава уговорките си по тях. През февруари 2019 година с Постановление на Министерски съвет в България бе основан и Национален комитет по интернационално филантропично право, който да подкрепя държавните институции при използването на нормите на МХП и в осъществяването на Конвенции. Българският червен кръст е главен сътрудник на страната в тази област.
В актуалните спорове се следи тревожна наклонност. Бойните дейности се водят в обитаеми региони, застрашавайки в доста огромна степен живота на цивилното население и унищожавайки сериозна инфраструктура. Често е затруднено обезпечаването на достъп до нуждаещите се, застрашена е сигурността на филантропичния личен състав.
Всичко това прави изключително осезаема нуждата от съблюдаване на нормите на интернационалното филантропично право, от използване на механизмите за търсене на отговорност за неговите нарушавания, за усилване на ограниченията освен на интернационално, само че и на национално равнище.
70-та годишнина от приемането на Женевските конвенции е мотив да бъде направена равносметка на световно равнище и да бъде препотвърдено задължението на страните, в т. ч. и на България, за спазването на МХП.

На 22 август 1864 година по самодейност на Анри Дюнан и швейцарското държавно управление се организира дипломатическа конференция с присъединяване на 16 страни, които одобряват първообраза на Женевската спогодба, състояща се от 10 члена. Тази спогодба е първият международноправен акт, който дефинира правната протекция на лицата по време на спор и с нея се слага основата на интернационалното филантропично право. България се причислява към нея на 1 март 1884 година През 1885 година конвенцията е приложена за първи път на Балканите по време на Сръбско-българската война.

През 1949 година страните се спогаждат да преразгледат съществуващите тогава три Женевски конвенции (обхващащи ранени и заболели членове на въоръжените сили на бойното поле, ранени и заболели корабокрушенци и военнопленници) и да прибавят четвърта спогодба – за отбрана на цивилното население. Държавите също се съгласяват да включат член 3, еднакъв във всяка от четирите Женевски конвенции, който дефинира главните правила за отбрана на хората при немеждународни въоръжени спорове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР