София. Над 90 движими археологически обекта са иззети при спецакция

...
София. Над 90 движими археологически обекта са иззети при спецакция
Коментари Харесай

МВР: Над 90 движими археологически обекта са иззети при спецакция на ГДБОП

София. Над 90 движими археологически обекта са конфискувани при спецакция на ГДБОП. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . В интервенцията, извършена под управлението на Специализираната прокуратура, са взели участие структурите на ГДБОП в Пловдив, Пазарджик, Смолян и Стара Загора, и чиновници на ОДМВР - Пазарджик
При профилирана полицейска интервенция, извършена на 15 март, е обезвредена проведена група, занимавала се с закононарушения против културното завещание. В акцията са взели участие чиновници на бранш „ Трафик на културни полезности “ при ГДБОП и сътрудниците им от Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, както и чиновници на ОДМВР – Пазарджик. Действията са осъществени по отношение на формирано досъдебно произвеждане, под управлението на Специализираната прокуратура.
В хода на следствието е открито, че незаконната група е част от интернационален канал за трафик на движими културни полезности с противозаконен генезис, добити от иманярски разкопки на територията на страната ни. По първични данни с незаконно търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни сбирки, както и са захранвани със стока други дилъри на движими културни полезности, изнасяни след това в чужбина за търговия и набиране на финансови средства.
В рамките на процесуално – следствени дейности са тествани шест адреса и пет леки автомобила, употребени от четирима участници в незаконната скица. Там са открити 95 движими археологически обекта – 85 старинни монети, 10 декорации и други предмети с извънредно висока културно –историческа, научна и финансова стойност. Иззети са и 12 мобилни телефона, пет таблета, преносим компютър, компютърна настройка, шест СИМ карти, 16 магнитни носителя. При претърсванията са открити още: фотоапарат, електронни везни, 11 нумизматични каталози с публична регистрация с персонални данни и мейли и други документи от аукционни къщи за продадени археологически обекти в търговски къщи в Германия, Австрия и Англия.
Работата по документирането на цялостната незаконна активност на групата продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР