София. На този ден православната църква почита паметта на свети

...
София. На този ден православната църква почита паметта на свети
Коментари Харесай

Почитаме паметта на свети Силвестър

София. На този ден православната черква уважава паметта на свети Силвестър. Той е роден при започване на IV в. в Рим. В продължение на цели двадесет и една години управлявал Римската черква и самичък покръстил император Константин Велики (272-337 г.).
Преданието споделя по какъв начин св. Силвестър надделял злия вълшебник Замврий. Магьосникът умъртвил един вол, шепнейки в ухото му името на своя господ. „ Никой не може да лишава и да дава живот с изключение на Бог ", рекъл му св. Силвестър и се обзаложили да опитат да съживят убитото животно. Колкото и да се опитвал магьосникът, каквито и имена да нашепвал, нищо не помогнало. Когато Силвестър призовал Бог, животното отворило очи и оживяло. Оттогава св. Силвестър се счита за настойник на животните и изключително на воловете. Народът ни чества в чест на едрия впрегатен добитък - вол, кон, бивол, магаре.
Народът назовава този празник Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри. Обичаят има очистителен темперамент и е обвързван с почистване, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта против празника момците, които са коледували проведени в дружини по няколко души, обикалят домовете, в които има наедрял впрегатен добитък. Тръгват с музика и песни. Носят фенери. Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, с цел да не лаят, когато дойдат риначите. В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, подготвя мома, която чака обичаният й да пристигна. Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си потеглят, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на посетители от собственик, на който са ринали. Ако някой момък е афектиран или отхвърлен от обичаното момиче, на св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той нахвърля вътре още тор. Тежко на мома, за която се разбере, че по този начин е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да почисти срама още преди да е съмнало. Празникът приключва с огромно хоро на площада. Докато риначите чистят, никой от стопаните не би трябвало да излиза на открито и да се обажда, тъй като е на неприятно.
В Западните Родопи назовават деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът би трябвало да е добър и състоятелен човек, с цел да бъде и годината която идва, добра и заможна. На трапезата не се поставят свинско месо и сланина, с цел да бъдат здрави животните.
На този ден честват: Силвестър и Силвия
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР