София. МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха престъпна група, изнасяла

...
София. МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха престъпна група, изнасяла
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група, изнасяла животоспасяващи лекарства за милиони левове

София. Министерство на вътрешните работи, ГДБОП и Специализираната прокуратура разрушиха незаконна група, изнасяла животоспасяващи медикаменти за милиони левове. Това стана ясно на ексклузивен брифинг в Министерство на вътрешните работи, в който взеха присъединяване министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, административният началник на профилираната прокуратура Иван Гешев и представителят на основния прокурор – Румяна Арнаудова. Проверени са болнични заведения и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. В ГДБОП са били разпитани 20 души, като за 7 от тях се смята, че са част от проведена незаконна група за успореден експорт на медикаменти.
Министър Радев посочи, че от към пет месеца Министерство на вътрешните работи дружно с Министерство на здравеопазването, в съгласуваност с премиера и под наблюдението на прокуратурата са осъществявали наблюдаване над бранша на опазването на здравето за предварителна защита и секване на недобри практики в някои болнични заведения. По думите му работата на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата в тази тенденция е непрекъсната и е засилена през мандата на актуалното държавно управление. В ГДБОП е било основано особено звено за работа във връзка със профилираните задания в областта на опазването на здравето, като главен претекст за интензивността им е фактът, че за бранша не престават да се обезпечават обилни средства без това да води до значително възстановяване на услугите, както и множеството сигнали за недобри практики в редица лечебни заведения.
Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова добави, че Специализираната прокуратура води и наказателно произвеждане против тези недобри практики, които водят освен до нарушение на законния ред, само че и основават заплаха за хората. По думите й в процеса на следствието е станало ясно, че става въпрос за проведена незаконна група, занимавала се с стопански закононарушения, свързани директно с успореден експорт на медикаменти. Тя посочи, че дейностите по следствието не престават, с цел да се преустановят сходни практики с наказателна принуда.
Административният началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев изясни, че производството е формирано през септември тази година, само че сигнали за осъществени закононарушения са получени към половин година по-рано, като през този интервал взаимно с ГДБОП е почнала работата по случая. На 1 декември са били претърсени над 60 адреса и извършени десетки разпити на очевидци. Предмет на следствието са били данъчни закононарушения с медикаменти за онкоболни и деца, както и пране на пари. В хода на дейностите по следствието, в петък при претършуване са конфискувани медикаменти от упоменатите типове на стойност милиони левове, като точната стойност следва да бъде конкретизирана. Стойността на актовете, които ще сформира Изпълнителната организация по медикаментите ще е над 500 000 лева По думите на Спиридонов част от медикаментите са живоспасяващи и животоподдържащи за онкоболни, за деца, против тежки ревматоидни болести. Той акцентира, че като цяло става въпрос за лекарства, от които българските жители имат потребност и вследствие на осъществената незаконна активност, на българския пазар се усеща дефицит от тях. „ Част от медикаментите са били предмет на успореден експорт за страни от Европейски Съюз, а друга част – на незаконен импорт и след препакетиране – още веднъж обект на експорт за Европейски Съюз. Има данни, че медикаментите са били изваждани от избрани лечебни заведения и аптеки и с неистинен документи, тъй че и този механизъм е предмет на следствието. Информацията е за доста на брой болнични заведения и аптеки. Предстои в околните дни прокурорите и проверяващите да уточнят веригата обвинени по досъдебното произвеждане, като задачата на взаимния екип е да доближи до най-благоприятен брой участници в незаконната активност “, разяснява Спиридонов.
Директорът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че при следващата извънредно сполучлива интервенция взаимно със Специализираната прокуратура е осъществена голяма по размер оперативна работа от чиновниците на основната дирекция, които работят за противопоставяне на корупцията, пране на пари и злоупотреби с Данък добавена стойност. Според данните все още проведената незаконна група е от 7 души, като те са арестувани за 24 часа. „ Изяснена е част от схемата на действието им – чрез избрани „ изкупвачи “ от болнични заведения и аптеки, „ доставките “ от медикаментите са постъпвали в склад на групата за уедряване. Станаха ясни проблеми както в законодателството, в някои наредби, по този начин във връзка с етичните качества на някои медицински лица, защото е ясно, че медикаментите няма по какъв начин да се появят на „ черния пазар “, в случай че те не са изведени от болнични заведения и аптеки. Ще предприемем дейности по отношение на информация и за други схеми за злоупотреби с лекарствени средства и обществото ще научи резултатите през идните месеци “, изясни Спиридонов.
Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че в тази ситуация става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони левове. По думите му това са средства, предопределени за лекуването на българските жители и пациенти, които имат потребност главно от онкологично лекуване. Ананиев добави, че целият размер лекарства, открити при акцията, е предопределен за страни от Западна Европа, като там са продавани на цени четири пъти над българската стойност. „ В системата на опазването на здравето следва промяна, която да предотврати сходни схеми. В съдействие с националните служби дейностите за възстановяване на услугите в доболничната и извънболничната помощ, както и в региона на медицинските произведения ще продължат “, увери Кирил Ананиев.
Люба АЛЕКСИЕВА


Източник на видеото: Министерство на вътрешните работи
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР