София/Москва. Осъждайки антисемитска атака срещу Паметника на съветската армия в

...
София/Москва. Осъждайки антисемитска атака срещу Паметника на съветската армия в
Коментари Харесай

The Times of Israel: Москва разпространи грешно твърдение, че руснаците са спасили българските евреи от депортиране в Нацистка Германия

София/Москва. Осъждайки антисемитска офанзива против Паметника на руската войска в центъра на българската столица, представителят на Министерството на външните работи в Москва Мария Захароха неправилно съобщи, че руснаците са избавили българските евреи от депортиране в концентрационните лагери на Нацистка Германия, отбелязва израелският вестник The Times of Israel .
Графити, изрисувани върху Паметника на руската войска в столицата на България на 31 октомври, означиха „ 100 години ционистка окупация ". Два дни по-късно Мария Захарова съобщи, че оскверняването на паметника е провокирало яд в Москва. Големият проблем обаче бе в солидната неточност, позволена от Захарова. Коментирайки акта на вандализма в София, тя означи: „ Това деяние е изключително цинично предвид на това, че в годините на Втората международна война, с помощта на нашите бойци, бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този метод от сигурна гибел са избавени 50 хиляди души “.
Американският еврейски комитет оспори изказването на Захарова, заявявайки, че макар че е съдружник на Оста, България отхвърля заповедите на нацистите и съумява да отбрани своите евреи.
Повечето историци приписват спасяването на българските евреи през март 1943 година на акцията на Светия синод на Българската православна черква, както и на политици, интелектуалци и жители.
А ето какво гласи и формалният отговор от прессцентъра на Министерството на външните работи на България: „ Когато българските жители са блокирали релсите пред влаковете към нацистките лагери на гибелта, когато представителите на българския политически, стопански и интелектуален хайлайф са писали писма в отбрана на евреите, а висшите представители на Българската православна черква са декларирали, че техните сънародници може да бъдат отведени единствено с тях, Червената войска се е намирала на хиляди километри от България. Министерството на външните работи на България акцентира, че сходни опити за смяна на историческите обстоятелства не спомагат за битката с възраждането на антисемитизма, расизма и нетърпимостта, и за безапелационното наказание на нацизма и неговите модерни проявления “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР