София. Министерството на образованието и науката ще бъде първата българска

...
София. Министерството на образованието и науката ще бъде първата българска
Коментари Харесай

Министерството на образованието и науката ще предостави канал за новини на хора с увреден слух

София. Министерството на образованието и науката ще бъде първата българска институция, която ще даде канал с вести за хора с повреден слух. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на първата Международна конференция на тематика „ Допълваща и различна връзка “. По време на срещата бяха показани международни опити в актуалните подходи и технологии за деца и възрастни със усложнения в връзката при аутизъм, голям брой увреждания, интелектуални усложнения, амиотрофична латерална склероза и други. „ Новините за новия канал ще се вършат взаимно с учениците от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „ М. В. Ломоносов “, които ще приготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще споделя за развиването и новостите в образованието. Първата емисия вести ще се появи още тази седмица “, уточни тя.
По време на срещата зам.-образователният министър Деница Сачева изясни, че през идващите две години Министерството на образованието и науката ще финансира въвеждането на асистиращи технологии за приобщаващо обучение, с които да се улесни връзката и образованието на децата със специфични просветителни потребности. Инвестициите ще са част от план за дигитализацията на българското обучение. „ Технологиите сами по себе си не са решение. Приобщаването в обществото, образованието и трудовия пазар зависи от персоналната опция на човек да се интегрира и от публичните настройки. Очакванията на децата със усложнения, родителите им и обществото са свързани със обществена смяна в мисленето, отношението и приемането на разликите “, уточни Сачева. По думите й, в случай че не можем да поддържаме връзка с децата и учениците със специфични потребности, не би била допустима тяхната интеграция. По време на конференцията зам.-министърът подчертава върху напъните на просветителното министерство за възстановяване на приобщаващото обучение. „ Проведоха се образования на 1 739 учители в детските градини за провеждането на скрининг за ранно оценяване на потребностите на деца от 3 година до 3,6 година за определяне на риск от обучителни компликации. Обученията ще продължат и през актуалната образователна година, като разкриваме 300 нови работни места за психолози и педагогичен съветници в цялата страна “, разяснява тя.
Сачева изясни, че технологиите се употребяват в профилираните центрове за деца със специфични просветителни потребности. „ В общообразователната система те са към 22 000 - 18 000 са възпитаници, а 4000 са децата в детските градини и задачата на министерството е всички те да имат достъп до такива технологии “, уточни зам.-министърът.
По време на срещата стана ясно още, че учениците с трайни увреждания и учениците без родители или с един родител, които до момента са получавали стипендия заради тези условия, към този момент имат право да бъдат подтиквани и при реализирани просветителни резултати. На тях към този момент няма да им се постанова да избират сред двете стипендии, както до в този момент.
В рамките на конференцията бяха изнесени отчети за модерни подходи, способи и технологии за допълваща и различна връзка, показани от водещи специалисти в тази област.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР