София. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се

...
София. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се
Коментари Харесай

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с представители на Конфедерацията на европейските производители на цигари

София. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с представители на Конфедерацията на европейските производители на цигари. Това оповестиха от пресцентъра на МЗХГ . Срещата е проведена по самодейност на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ). Присъстващите бяха осведомени със положението и трендовете на развиването в бранш „ Тютюн “ у нас, с цел да преценяват дали да стъпят на българския пазар. Отчетени бяха реколтираните площи, както и производството на суровината за последните 4 години. През 2018 година изкупеният тютюн в България възлиза на 5 304 тона, от които – 3 299 т „ Басми “ и „ Каба кулак “, 1 457 т „ Виржиния “ и 548 т „ Бърлей “.
Сред обсъжданите тематики бе и структурата на стопанствата съгласно обработваемата повърхност и броя на записаните производители. Посочено бе, че производството и съхранението на недопечен тютюн у нас се прави въз основа на контракти за изкупуване, подписани сред тютюнопроизводители и изкупвачи. Отбеляза се, че при производството на тютюн у нас се употребяват сертифицирани семена, създадени при съблюдаване на Закона за посевния и посадъчен материал. Директорът на Института по тютюна и тютюневите произведения – Марково доцент доктор Мария Къшева показа активността в региона на научните проучвания, селекцията на нови сортове тютюн, както и поддържането на генофонда.
Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев изрази удовлетворение от положителната връзка с министър Танева и нейния екип. Той акцентира, че е значимо всички по веригата- производители, преработватели и изкупвачи да работят дружно.
На срещата участва заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, представители на Асоциация български тютюн, преработвателния отрасъл и членове на Конфедерацията на европейските производители на цигари.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР